Deel dit artikel
-

E-business: meer lifestyle dan technologie

De nieuwe generatie internetbedrijven heeft meer met media en lifestyle dan met technologie. Dat was één van de conclusies van een debat over de stand van zaken en toekomst van e-business op Digital Lifestyle Day (DLD06) dat deze week in München plaatsvond. “Als je echt wilt weten wat er gaat gebeuren, dan moet je met twaalfjarigen gaan praten.”

De manier waarop mensen digitale media gebruiken gaat veranderen, voorspelt Chemi Peres, Venture Capitalist bij Pitango en één van de deelnemers aan het debat. “We consumeren digitale media straks alsof het om het inademen van lucht gaat.” Als voorbeeld noemt hij het bedrijf YCD, dat verschillende vormen van digitale content, zoals muziek, video en instant messaging in de fysieke omgeving van onder meer hotels, winkels en banken, ‘plaatst’.

Als investeerder ziet Peres dat veel nieuwe bedrijven zich vooral richten op lifestyle en media. Het risico van deze oriëntatie is volgens hem dat, net als tijdens de ‘internet bubble’ eind jaren negentig, bedrijven dingen gaan maken die vooral gebaseerd zijn op emotie, meer dan op een afgewogen rationele keuze.

Ola Ahlvarsson, CEO van Result.com, een bedrijf dat onder meer investeert in internet start-ups, ziet als inwoner van Silicon Valley een nieuwe ‘internet hype.’ Hij voorspelt dat er ook nu weer een klap komt, eentje die nog harder zal zijn dan die in 2000. “Net als eind jaren negentig heeft iedereen nu weer een business plan en is iedereen een entrepeneur.”

Veel nieuwe ondernemers slaan volgens Ahlvarsson een foute richting in. “De meesten zijn digitale vreemdelingen, alleen wie twintig jaar of jonger is kan zichzelf een ‘digital native’ noemen, iemand die écht begrijpt waar het om gaat.” Over vijf jaar komt er volgens hem een eerste generatie werknemers die op een compleet nieuwe manier gaat werken. Dat is de generatie die nu heel actief is op allerlei sociale netwerken als Myspace en messenger, en het virtuele als normaal onderdeel van hun leven zien.

Ahlvarsson ziet zelfs een generatie werknemers die daadwerkelijk een baan heeft in de online wereld, in een virtuele omgeving. “Er zijn nu al virtuele werelden (SecondLife, red.) waarin mensen voor gigantische bedragen virtueel onroerend goed ontwikkelen en verkopen.” Een volgende stap is, vertelt hij, dat iemand een baan heeft als politieagent of soldaat in een virtuele wereld.

Deel dit bericht

1 Reacties

Mark Frederiks

Spijker op de kop! Ik hoop alleen dat er niet weer een generatie babyboomers de jeugd in weg staat! Power to the people!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond