E-com Factory richt zich op e-commerce logistiek

Komende week zal het Nederlandse Ecom Factory haar eerste verzending doen. Met de komst van het bedrijf komt de logistieke markt voor e-commerce in een nieuwe fase. Het bedrijf richt zich op e-commerceklanten en hoopt met een flexibele dienst naast de grote logistieke bedrijven te gaan staan. Ondermeer Netventures en de oprichters van Boxman investeerden vele miljoenen in het bedrijf.
Oprichter Paul Hendriks wil een gat opvullen op de logistieke markt: "De huidige partijen voldoen niet voor de e-commerce markt. De één is goed in het verzenden van grote partijen, de ander kan enkele artikelen goed doen. Wij willen ons richten op grote aantallen, waarbij wel een flexibele opstelling nodig is."
Om aan te geven welke markten bereikt moeten worden, geeft Hendriks een voorbeeld: "Als een consument om één of andere reden een artikel vijf keer ingepakt wil hebben, of een andere aparte wens heeft, dan kunnen wij dat." Bij Ecom Factory werken inmiddels vijftien mensen. In 2003 moeten dat er duizend zijn.
Het eerste distributiecentrum staat in Veldhoven. Begin volgend jaar moet er een centrum bijkomen in Engeland of Duitsland, waarna er per kwartaal een nieuw Europees distributiecentrum bij moet komen. Hendriks zoekt zijn klanten in zowel de pure play Internetmarkt, alswel in de oude economie waar bedrijven e-commerce willen opzetten.
Ecom Factory zal in ieder geval niet concurreren met gevestigde namen als UPS, FedEx en PTT, zegt Hendriks. "Wij schakelen hen ook in voor de daadwerkelijke distributie. Wij richten ons in eerste instantie op de warehousing." Behalve dat wil het bedrijf ook ondermeer creditcard clearing en invoicing verzorgen. Concurrentie kan Hendriks nog niet ontdekken op deze markt.
Via oud-Bol.com-directeur Rick van Boekel kwam Hendriks uit bij investeerder Netventures . Hoeveel er in het bedrijf gepompt wordt, maakt Hendriks niet bekend, maar het bedrag ligt in ieder geval ruim boven de tien miljoen gulden. Ook de oprichters van cd-etailer Boxman behoren tot de investeerders.
Zie ook:
UPS laat artikelen afhalen bij tankstations Texaco
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
7 Reacties
Ohad Gilad, manager Nedis Logistic Services
Traditionele kanalen goed inzetbaar voor e-fulfillment Ohad Gilad van Nedis Logistic Services is van mening dat sommige traditionele logistieke kanalen met enkele aanpassingen WEL zeer goed kunnen worden ingericht voor de fulfillment van e-commerce bedrijven. De logistieke partijen die hiervoor geschikt zijn moet men inderdaad niet zoeken binnen de huidige grote logistieke partijen, die vooral gericht zijn op transport of het schuiven van bulkvoorraden. De supply-chain van de groothandel industrie sluit beter aan op de eisen van e-commerce. Zo beschikt Nedis over een Europees netwerk van distributiecentra dat ingericht is voor het snel (binnen 24 uur) en efficient afhandelen van een groot aantal kleine orders uit een zeer breed assortiment. En dat is nou net de DE bottleneck voor vrijwel alle e-commerce bedrijven. Ohad Gilad, manager Nedis Logistic Services
rob troostwijk
Ik ben gewoon af en toe iets te bestellen via internet (dat heet heel modieus tegenwoordig e-commerce). Mits voor 16.00 besteld, levert de postbode het bestelde de volgende morgen omstreeks 10.00 bij mij af. Maar het het kan, zo lees ik, aanmerkelijk beter. Voortaan staan er meer dan 12.000 m2 opslagruimte ter beschikking van waaruit het allemaal nog beter, nog sneller en desgewenst wel 5x ingepakt, zal gaan.Kijk, dit zijn initiatieven waar je iets aan hebt. Een brilliant idee, zo'n distributie-centrum van meer dan 12.000 m2. Elders op deze pagina's lees ik dat Letsbuyit.com wel 300.000 pakjes in de afgelopen anderhalf jaar verzonden heeft.Laat zo'n pakje nu 50 x 50cm zijn, dat is dan 0,25 m2 en je stapelt ze 6 hoog, nou dan weet Letsbuyit.com waar ze voortaan met hun pakjes naar toe moeten, ruimte zat.In het ronkende bericht in dit 'blad' is sprake van een personeelsbestand dat uiteindelijk uit moet groeien tot 1000 medewerkers in 2003. Gemakshalve wordt 2002 overgeslagen. Maar 1000 medewerkers ? Bij een jaarloon van fl. 30.000 bruto wordt dit al gauw een loonpost van fl. 30 miljoen. Wel wat veel voor een bedrijf dat de pakjes wel 5 x inpakt.Maar onder 'Jobs' op de pagina's van dit bedrijf is men realistischer: 50 – 60 medewerkers per eind 2000 en zo'n 200 per eind 2001. En er bestaat nu al de mogelijkheid om voor korte of lange tijd bij een buitenlandse vestiging te werken die nu nog niet bestaat. Het zijn mooie tijden. Vriendelijke groeten van Rob
Ruud Kreuwels
De heer Hendriks heeft nog geen concurrentie kunnen ontdekken op de markt voor E-coomerce logistiek. Ons bedrijf (Desk Services) en er zijn er meer in Nederland, verwerkt reeds geruime tijd orders via Internet en regelt mbv verschillende vervoerders de logistiek. Ook betalingen worden on- en off-line geaccepteerd en verwerkt. De basis van ons bedrijf ligt in de traditionele fulfilment en is verder uitgebouwd om te kunnen voldoen aan de wensen van de nieuwe economie.Ook wordt de basis gelegd aan een netwerk met buitenlandse E-fulfilment bedrijven om klanten optimaal te kunnen bedienen. Met vriendelijke groet, Ruud Kreuwels (directeur)
Ronald Wallroth
Creditcard en invoicing niet op deze markt!?Plus minus 2 jaar geleden, toen de heer Hendriks nog werkzaam was bij DocData, heb ik met hem gesproken over de mogelijkheden van GlobalCollect.GlobalCollect biedt betalingsmogelijkheden in locale valuta in meer dan 40 landen en via meerdere opties, zoals creditcards, cheques, giro en elctronische invoices.Hij was toen al op de hoogte dat dit mogelijk was. Terwijl hij nu doet voorkomen als zijnde dit een gat in de markt . Naast GlobalCollect, met zijn speciaal voor deze markt ontworpen produkt; webcollect, zijn er nog verscheidene andere bedrijven die dit soort produkten aanbieden. Dus uniek is hij zeker niet. Met vriendelijke groet, Ronald Wallroth
Karel van Dijk
Begin deze maand is Ecom factory failliet gegaan. Erg jammer. Ze maken er nog geen melding van op hun eigen site maar het KvK register is duidelijk (zie Tussenpersonen in het goederenvervoer 03/10/01 01/01/01 Ecom-Factory B.V. 5503 LJ VELDHOVEN 17124814 0000 )
Don Leo
Jammer hoor weer zo'n goeroe kapot gemaakt door het kneuterige Nederland. een ilusie armer een ervarig rijker. Hendriks, jij bent visionair en laat je niet kisten. Maak weer een A4tje met een business plan. Als je nu ergens geld voor los krijgt is het in beveiliging. Een of ander aparaatje dat de identiteit kan screenen, of iets dat auto's kan bekijken. Iets dat hot is en waar je vele miljoen kan los peuteren.Overigens weet ik niet of nu ook BoxMan als failliet is en Netventures? Ik hoorde laatst een leuke grap over Netventures NOTVENTURES. Ik geloof dat al hun ventures failliet of gestopt zijn. Ook deze investeerders begrepen er niets van. Kopieren van ideen uit de VS, dat is geen business model.
tom
Tja, rara waar zou zo'n failissement vandaan komen. Als ze zich op ecommerce richten, welke klanten zouden ze dan nog over hebben, deze bedrijfjes sluiten zelf dagelijks de deuren. Ik denk dat de heren zich gigantisch vergist hebben in de kosten van 5 keer een pakketje inpakken, en een acceptabel kostenpercentage van een etailer. En een loods van 12000m2? het grote voordeel van ecommerce is 1 op 1 levering, en dus geen voorraden.Over concurrentie, TPG had vorig jaar een dergelijk initiatief, Smartparcel.com, en dat is volgens mij ook heel snel in de ijskast gezet.De jongens van Boxman hadden toch beter kunnen weten dunkt mij.