Deel dit artikel
-

Ebay koopt iBazar

Ebay , de Amerikaanse veilingsite, koopt de Europese concurrent iBazar . Het overnamebedrag is nog afhankelijk van een aantal factoren, onder meer van de koers van eBay. De overname wordt in aandelen betaald, zo maakte eBay bekend . Met de overname van iBazar krijgt eBay een sterkere positie op de Europese markt, naast QXL Ricardo .

Ebay wil de overname financieren met de uitgifte van 2,25 miljoen nieuwe aandelen. Afhankelijk van het moment waarop de overname is beklonken, zullen deze aandelen een minimale waarde hebben van 66 miljoen dollar en een maximale waarde van 112 miljoen dollar, verwacht eBay. Het bedrijf verwacht dat de overname voor het eind van het tweede kwartaal beklonken zal zijn. Ook maakte eBay bekend dat het een bedrag van 36 miljoen dollar voor overnamekosten en goodwill bij de uiteindelijke prijs wordt inbegrepen.

"Deze overeenkomst betekent een grote stap voorwaarts voor eBay", aldus Meg Whitman, president en ceo van de veilingsite. "We hebben onze belangen in Europa vergroot en onze wereldwijde veilingcommunity versterkt."

Ibazar werd in 1998 in Frankrijk gelanceerd en heeft nu veilingsites in acht Europese landen, waaronder Nederland. Ibazar heeft 2,4 miljoen geregistreerde gebruikers en tijdens het vierde kwartaal van 2000 bedroeg de omzet op de gezamenlijke sites 95 miljoen dollar.
EBay is actief in negen landen, waaronder Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Canada, Australië, Japan en Korea. In Europa boekte het bedrijf in het vierde kwartaal van 2000 een omzet van 137 miljoen dollar.

Zie ook: QXL dringt verlies terug, analisten zien concurrentie van Ebay

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Veen

Microsoft heeft al sinds jaar en dag een natuurlijk monopolie met MS Office. Dit is echter niet ontstaan doordat zij het beste product hadden, maar omdat ze vanaf het begin de grootste waren en het voor de gebruiker een groot voordeel heeft de standaard in de markt te gebruiken. Deze vicieuze cirkel heeft ertoe geleid dat het marktaandeel van MS Windows steeds groter werd, dit ten koste van haar concurrenten.Ik ben ervan overtuigd dat hetzelfde gaat gebeuren met de veilingmarkt: er zal maar een groot veilinghuis op het internet overblijven en het staat nu al vast dat dit EBAY zal zijn. Net zoals MS Office zit EBAY in een vicieuze cirkel: EBAY heeft in elke categorie meer aanbod dan welke concurrent dan ook en biedt dus voor de koper de grootste kans van slagen. Hierdoor zullen potentiële kopers eerder bij EBAY gaan kijken dan bij andere veilinghuizen. Dit heeft tot gevolg dat verkopers hun items het liefst via EBAY verkopen, daar zitten immers de meeste kopers. Hierdoor neemt het aanbod op EBAY toe, waardoor het nog aantrekkelijker wordt voor kopers. Dit is een vicieuze cirkel die ervoor zorgt dat het marktaandeel van EBAY (net zoals bij MS Office) steeds groter wordt en uiteindelijk zal leiden tot een (bijna) monopolie. Nu al maakt EBAY een behoorlijk winst, dit wordt mijn inziens vooral veroorzaakt doordat de markkarakteristieken geen ruimte biedt voor kleinere spelers en zeker niet voor nieuwkomers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond