Deel dit artikel
-

eBay koopt PayPal voor 1,5 miljard dollar in aandelen

Update Veilingreus eBay koopt de leverancier van online betaalsystemen PayPal voor 1,5 miljard dollar in aandelen. De deal, waar al sinds april over gespeculeerd werd, maakt een eind aan eBay's eigen betaalsysteem Billpoint. PayPal blijft bestaan als zelfstandig merk.

In de deal krijgen aandeelhouders van PayPal 23,61 dollar aandelen eBay voor elk aandeel PayPal dat ze bezitten. Dat is 18 procent meer dan de slotkoers die eBay afgelopen vrijdag aan de Nasdaq noteerde. De veilingreus betaalt voor ieder aandeel PayPal 39 dollarcent aandeel eBay. Gebaseerd op eBays slotkoers van 60,55 dollar afgelopen vrijdag, komt de transactie op 1,5 miljard dollar uit. Het aandeel PayPal sloot vrijdag op 20 dollar.

Het Californische PayPal, in 1999 begonnen met 24 gebruikers en uitgegroeid tot een grote speler met meer dan 15,4 miljoen rekeningen, is sinds februari van dit jaar beursgenoteerd. Het faciliteerde afgelopen kwartaal naar eigen zeggen voor 1,6 miljard dollar aan transacties.

PayPal behaalt al zo'n 60 procent van zijn omzet op eBay , waar per jaar voor 13 miljard dollar verhandeld wordt. De rest van zijn geld verdient PayPal onder kleine handelaren. De koers van het aandeel eBay stond maandagavond, vlak voor het sluiten van de beurs, op 56,5 dollar, een daling van 4,5 procent. Het aandeel PayPal noteerde 21,58 dollar, een stijging van 7,9 procent.

De deal maakt een eind aan eBay's eigen betaalsysteem Billpoint, dat later dan PayPal op de markt kwam. Nog dit jaar kocht eBay voor ongeveer 43,5 miljoen dollar de circa 33 procent van Billpoint die het nog niet zelf bezat. Volgens eBay dalen zijn inkomsten door de aankoop van PayPal dit kwartaal met 11 miljoen dollar door de aandelenruil. De pro-forma winst per aandeel zal echter stijgen, zo beklemtoont eBay. Ook meldde eBay, zonder verdere toelichting, dat het 18 miljoen dollar extra moet uitgeven aan kosten die samenhangen met de acquisitie.

Meg Whitman, CEO van eBay, sprak in een reactie tegenover The Wall Street Journal dat de twee samen "de ervaring van de gebruiker kunnen verbeteren en online handelen aantrekkelijker maken." Ook kunnen nu volgens haar ""de e-commerce mogelijkheden op en buiten de site beter uitgenut worden". PayPal, dat circa 750 werknemers telt, blijft als zelfstandig merk voortbestaan en behoudt mede-oprichter Peter Thiel als CEO.

In zijn driejarig bestaan is PayPal uitgegroeid tot het belangrijkste alternatieve betaalmiddel in de VS. Wie zich aanmeldt krijgt een soort bankrekening waar tegoeden op kunnen worden gestort. Een transactie naar een andere rekening vindt plaats door een e-mail adres van de ontvanger en een bedrag in te geven. De ontvanger betaalt PayPal gemiddeld 2,6 procent commissie per transactie. Het voltooien van een transactie op eBay per cheque of postwissel kan momenteel twee weken in beslag nemen. Met PayPal duurt het een paar dagen.

eBay bracht maandag ook de resultaten voor het tweede kwartaal naar buiten. Het behaalde een winst van 54,3 miljoen dollar, oftewel 19 dollarcent per aandeel, op een omzet van 226 miljoen dollar. De winst werd meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2001. De cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten.

Deel dit bericht

5 Reacties

Bernard Van Isacker

Het Californische PayPal faciliteerde afgelopen kwartaal naar eigen zeggen voor 1,6 miljard dollar aan transacties waarvan 60 procent op eBay. 60% van 1.6 miljard dollar is 960 miljoen dollar. Nogal veel als je weet dat E-bay 'slechts' 226 miljoen dollar omzet had vorig jaar??? Kan iemand me dit even uitleggen???

Journalist

Heeft ING niet al weer bijna 2 jaar geleden met veel publiciteit aangekondigd dat zij de PayPal uitrol in Nederland wel eventjes zouden doen? Sindsdien is het angstvallig stil geworden vanuit de E-business hoek van de ING. De laatste status was volgens mij zelfs dat ING het systeem zelf ging bouwen (het 'not-invented-here' syndroom), maar dat schijnt niet echt te lukken lijkt me. Weet iemand meer details hierover?

Peter

Bernard, Omzet is iets anders dan via eBay gerealiseerde transacties. Er wordt via eBay per jaar voor miljarden dollars transacties gepleegd. Maar hoe je het ook wendt of keert, eBay doet het gewoon heel erg goed.

Bernard

Peter, ik gebruik Paypal ook hoor net zoals E-bay, maar het is het cijferwerk dat me niet echt logisch klonk. Als ze voor zoveel transacties doen, dan wordt dit toch opgenomen als omzet???

Piet

Bernard,Wat betreft je vraag over omzet. De omzet van ebay is de commissie die zij verdient op alle transacties. Dit is dus maar een fractie van de omvang van alle transacties.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond