Deel dit artikel
-

eBay Nederland berekent plaatsingskosten

update De Nederlandse vestiging van eBay vraagt vanaf 14 januari geld voor het aanbieden van producten op de site. Het volgt hiermee het voorbeeld van de meeste overige landen waarin eBay actief is. Ook bij concurrent Ricardo.nl blijkt plaatsingskosten op de agenda te staan.

Tot op heden berekent eBay in Nederland alleen commissie over het verkochte product en vraagt het een vergoeding voor extra diensten, zoals een promintente vermelding van het product. Aanbieden van goederen op de site is nog gratis, hoewel er al wel enkele malen discussies op Nederlandse webpagina's opdoken over het berekenen van plaatsingskosten door eBay. Bij de hoofdvestiging in de Verenigde Staten en de meeste andere eBay-sites in de wereld geldt al geruime tijd een 'insertion fee'.

eBay heeft vijf categorieën ingesteld waarbinnen de koper het bieden kan laten beginnen, bij iedere categorie hoort een plaatsingstarief. De plaatsingskosten bedragen 10 eurocent voor biedingen die starten van 0 tot en met 1,99 euro en lopen dan op naar 15 eurocent (2 – 9,99 euro), 25 eurocent (10 – 24,99 euro), 50 eurocent (25 – 99,99 euro) en 1,50 euro voor producten waarbij het bieden begint op een bedrag van 100 euro of meer. Voor auto's en motoren wordt een vergoeding van 1,50 euro per plaatsing gevraagd.

De grootste veilingsite van Nederland, Marktplaats.nl , startte begin dit jaar met het vragen van geld voor het plaatsen van producten op de site. Het vraagt zes euro voor ieder product van 200 euro of meer. In de eerste helft van het jaar werden er gemiddeld 36 duizend van dergelijke betaalde advertenties geplaatst, meldt het bedrijf. Het leverde Marktplaats.nl een nettowinst op van 198 duizend euro over de eerste helft van het jaar. Commissie over de verkoop berekent Marktplaats.nl niet.

Een andere grote partij is Ricardo.nl , onderdeel van QXL Ricardo dat actief is in dertien Europese landen. Ricardo.nl berekent wel een commissie en kosten voor promotie (het onder de aandacht brengen van een advertentie), maar geen plaatsingskosten. "We werken momenteel aan een ingrijpende koerswijziging", zegt marketingmanager Remco Marinus van Ricardo.nl. Details wil hij nog niet prijsgeven, wel laat hij doorschemeren dat Ricardo.nl mogelijk ook plaatsingskosten gaat berekenen. "Het zal dan een symbolisch bedrag worden en het heeft ten doel de kwaliteit van het aanbod te verhogen."

Deel dit bericht

5 Reacties

een aanbieder

Wat een onzin om daar nu nog meer geld voor te gaan vragen. Ze vragen al een bepaald bedrag voor vermelding op de site en nu ook nog voor het plaatsen ervan. Toen ebay begon als ibazar was alles nog gratis, was het interressant om te gaan kijken naar koopjes, het wordt er zo niet beter op. We hebben inmiddels al gratismarktplaats.nl, misschien een idee om gratisebay.nl te maken.

Een Koper

Misschien is 2dehands.nl dan een goed alternatief. Zeker net zo groot en wel gratis.

ricardo

Citaat van Ricardo.nl: "Het zal dan een symbolisch bedrag worden en het heeft ten doel de kwaliteit van het aanbod te verhogen." Dus momenteel staat er (te)veel troep op de site? Vreemd dat een gebruiker hiervoor moet betalen, kan Ricardo niet zelf haar site schoonhouden?

sapie

Tja, het in de lucht houden van een grote site als eBay zal ook wel veel geld kosten. Verder heeft eBay ook veel sotware ontwikkeld om het verkopen nog makkelijker te maken, wat dan weer gratis ter beschikking wordt gesteld als je al meer dan 10 feedback hebt. Dus ik kan het wel goed begrijpen dat ze iets meer geld gaan vragen, en vooral om de niet serieuze verkopers van de site te weren. want zeg nou eens eerlijk, wie zit er te wachten op 100 paperclips die te koop worden aangeboden.

Sebastiaan

Jammer, de charme gaat er zo vanaf. Overigens ben ik meer fan van http://www.marktplaats.nl. Daar kun je makkelijker navigeren, dan bij de kerstboom-achtige opmaak van E-Bay.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond