Deel dit artikel
-

eBay overweegt verkoop Marktplaats.nl

eBay wil overwegen om Marktplaats.nl en andere onderdelen van zijn Classifieds Group te verkopen. Ook kan ticketbedrijf StubHub binnenkort in de etalage staan, zo laat het bedrijf aan de markt weten.

Het heet ‘een strategische heroverweging van het portfolio’. In de praktijk betekent het dat StubHub en eBay Classifieds Group binnenkort van eigenaar kunnen wisselen. Zojuist maakte CEO Devin Wenig (foto) bekend de volgende spin-offs te willen overwegen. Immers, in 2014 werd Paypal afgesplitst en, nog verder terug, werd Skype in 2009 van de hand gedaan.

Wenig zegt dat hij en zijn team afgelopen maanden veel hebben gesproken met aandeelhouders. De vraag was hoe ze de waarde van het bedrijf eBay kunnen vergroten. De afsplitsing van de twee dochters kunnen daar aan bijdragen. Stubhub en Classifieds Group zijn wel e-commerce, maar strikt genomen geen kernactiviteiten voor eBay.

De activistische belegger Elliott Management verwierf voor 1,4 miljard dollar een eBay-belang van vier procent en is vocaal voorstander van een opsplitsing. Ook Starboard Value is voorstander van een opsplitsing. Beiden staan achter het huidige initiatief.

De kans is niet groot dat Marktplaats.nl als afzonderlijke entiteit op de markt komt. Mocht eBay besluiten te stoppen met rubrieksadvertenties dan zal worden gezocht naar een strategische of financiële partner. Investeerder Naspers, bijvoorbeeld, heeft een geschiedenis van kopen en uitbouwen van classifiedssites (PDF). Bovendien zitten er twee oud-medewerkers van eBay/Marktplaats in het management: Bob van Dijk en Martin Scheepbouwer. Ook het Noorse mediabedrijf Schibsted is enthousiast investeerder in digitale rubrieksadvertenties.

eBay Classifieds Group bestaat naast Marktplaats en 2dehands in Europa ook uit Gumtree (UK), Mobile.de, Bilbasen (DK), DBA.dk en eBay Kleinanzeigen.

De financiële markt reageert positief op het nieuws. Het aandeel eBay stond kort na opening van de beurs in New York vijf procent hoger.

Foto: Internet Association (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond