Deel dit artikel
-

eBay-winkels gooien handdoek na forse tariefverhoging

Tientallen Nederlandse eBay-handelaren stoppen hun werkzaamheden op de Nederlandse internetveiling. De voor volgende maand aangekondigde tariefswijzigingen rijzen volgens hen de pan uit. Een tweede groep handelaren verwelkomt eBay's internationaal gecoordineerde ingrijpen. Zij klaagden al langer over de steeds verder toenemende vervuiling van het handelplatform. De klachten richten zich vooral tegen de prijsstijgingen bij eBay Stores, waar de plus oploopt tot 2.000 procent.

De afgelopen dagen uitten ruim 26.000 eBay-gebruikers via een online petitie hun onvrede over de scherpe prijsstijgingen die eBay volgende maand doorvoert. In Nederland gebeurt dat op dinsdag 22 augustus. Het aantal ondertekenaars van de petitie is klein, aangezien er 209 miljoen internetters te boek staan als geregistreerd eBay-gebruiker. Nog geen 40 procent van hen staat te boek als 'actief'.

Schrik maar begrip

"Het was wel even schrikken toen ik de nieuwe prijzen zag", reageert Helene Sennefeld tegenover Emerce. "Samen met mijn man had ik 4 eBay-winkels. We hebben er nu 2 gesloten. Dat waren vooral spullen met lage marges, fournituren". Sennefeld, handelend in kralen en handwerkartikelen, is voor een groot deel van haar inkomsten afhankelijk van handel op eBay. "De tijd die we in die twee winkels investeren loont niet meer." Ze blijft met twee winkels actief op eBay, deels om verkeer naar haar eigen webwinkel Handwerkparadijs.nl te genereren. Handwerkparadijs.nl is gebaseerd op de open source webwinkelsoftware osCommerce.nl.

De ingrijpendste prijsveranderingen hebben betrekking op de zogeheten Stores. eBay Stores zijn virtuele winkelpuien waar een gebruiker een vast bedrag per maand voor betaalt, aangevuld met een prijs per aangeboden artikel. De verkoper krijgt een eigen internetadres en ziet zijn artikelen in de eBay-zoekresultaten verschijnen apart van de veiling- en Nu Kopen-artikelen.

"Ik ben al lang actief op eBay. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld van een topsite tot een soort Markplaats.nl", klinkt het kritisch. Toch heeft Sennefeld enig begrip voor het besluit van eBay. Het veilingbedrijf voert immers aan dat de nieuwe tarieven ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van het aanbod in de Stores en de veilingen omhoog gaat. "Ik denk wel dat het beter wordt voor de grote verkopers. De winkeltjes met frutspullen verdwijnen nu omdat het te duur voor ze wordt om op eBay te handelen. Het totaalaanbod is te groot geworden door de lage prijzen in Nederland. Mijn artikelen zijn amper meer te vinden in de zoekresultaten. En daardoor verkoop je minder."

Sinds eind vorige week woeden er verhitte discussies op eBay's Nederlandse gebruikersforums over de nieuwe tarieven. Enkele tientallen verkopers meldden zich al in het forum met de melding hun webwinkels te zullen sluiten. Vooral de handelaren met een eBay Store, een virtuele pui op eBay, voelen zich getroffen. In Nederland kost het nu nog 1 cent om een artikel aan te bieden. Met ingang van 22 augustus verandert die prijs. Artikelen van 500 euro en duurder, bijvoorbeeld, gaan 20 cent kosten om geplaatst te worden. Dat is een tariefstijging van 2.000 procent. In andere categorieen ligt de tariefstijging lager. Bovendien maakt eBay het financieel aantrekkelijk om artikel buiten de Stores als veiling of Nu Kopen-artikel aan te bieden tegen een laag starttarief.

Ingreep opgelegd door hoofdkantoor

Op 19 juli 2006 presenteerde eBay in Amerika de financiële cijfers over het afgelopen kwartaal. In de toelichting daarop liet bazin Meg Whitman weten dat het assortiment op eBay vervuild begint te raken. 'Romme' noemde ze het. Er staan te veel producten met een lage waarde online, voor de meerderheid in Stores tegen een vaste prijs. Whitman wil de oorspronkelijke aard van het bedrijf weer naar voren halen en het gebruik van de veilingen per opbod stimuleren. Daarom gaan de tarieven juist bij de virtuele winkelpuien aanzienlijk omhoog. Het is niet voor het eerst dat eBay deze strategie toepast.

Na de overname van de pan-Europese veiling iBazar door eBay, eind 2002, voerde het Amerikaanse bedrijf eveneens een fel bediscussieerde prijswijziging door. Gebruikers van iBazar Nederland konden lange tijd hun artikelen gratis online zetten bij het gelijknamige veilingbedrijf. De nieuwe eigenaar maakte rap een einde aan die laagdrempeligheid. Vanaf januari 2003, een maand na de overname, ging eBay ertoe over plaatsingskosten in rekening te brengen. Het argument toen was, net als nu, dat de kwaliteit van het online assortiment omhoog moest. Deze prijswijziging bleek toen een effectief middel om het kaf van het koren te scheiden. Verkopers van goedkope prullaria vertrokken naar sites als Marktplaats.nl of staakten hun verkoopactiviteiten.

Veelverkoper niet helemaal rouwig

Alderd Froolik is uitbater van een zogeheten drop-offwinkel. In Alphen aan de Rijn heeft hij samen met zakenpartner Sylvia Scheepbouwer een winkel waar bewoners uit de directe omgeving van hun zaak tweedehands artikelen kunnen aanbrengen voor verkoop via eBay en Marktplaats.nl. De winkel, Wepayou.nl, brengt een bedrag in rekening om de artikelen voor de aanbrengers te beschrijven, fotograferen en, na verkoop, te verzenden. Froolik over eBay's nieuwe prijsbeleid: "Het rendement op laaggeprijsde artikelen daalt hiermee tot nul, komt zelfs in het rood. Dit soort handel zal vermoedelijk van eBay verdwijnen."

In het reactiepaneel van Emerce' blog DeKoopman.net zegt de Wepayou-uitbater: "De prijzen voor de veilingen zijn verhoogd omdat eBay Nederland de goedkoopste was. Daardoor kwamen er veel buitenlandse aanbieders naar de Nederlandse tak. Nu het gelijk getrokken wordt, is het prijsvoordeel een stuk minder. In het kort komt het erop neer, dat de winkelhouder moet focussen op marge en niet op omzet. Ook zal de winkelhouder zijn niet-lopende artikelen (slow movers) moeten verwijderen. Kopers laten inmiddels ook van zich horen. Die zijn vooral bezorgd dat de hogere fees doorberekend worden."

De ondernemer reageert telefonisch: "Het streven van eBay naar een kwalitatief beter aanbod is perfect. Maar de implementatie ervan is verkeerd aangepakt. Waarom introduceren ze de nieuwe tarieven niet gefaseerd, verspreid over meerdere maanden?"

Oscar Diele, marketingdirecteur van eBay.nl en Marktplaats.nl, reageert: "De tariefswijzigingen voor de Stores maken deel uit van een wereldwijde verandering. Daar draaien we gewoon in mee. De veranderingen kwam niet voor iedereen onverwacht. We hebben ongeveer 100 van onze belangrijkste verkopers gebeld om toelichting te geven. Veel van hen hadden al geklaagd over de grote hoeveelheid artikelen in de Stores. Ze merkten dat hun artikelen niet gevonden werden. Er is veel troep. We werken er nu aan zowel de koop- als verkoopervaring te verbeteren. Hoeveel artikelen en Stores er zullen verdwijnen, kan ik niet inschatten. We houden er vooral rekening mee dat de artikelen met een lage waarde zullen verdwijnen. Het loont ook niet om die op Marktplaats.nl te zetten, omdat bulkhandel op Marktplaats een te tijdrovende bezigheid is."

Een andere reden om de prijzen te wijzigen is om buitenlandse handelaren van eBay.nl te weren. Nederland is, en blijft volgens eByay, een van de goedkoopste sites binnen het eBay-concern. Volgens enkele verkopers weten Chinese en Duitse verkopers de weg naar eBay.nl zodanig goed te vinden, dat er steeds meer advertenties in buitenlandse talen op eBay Nederland verschijnen. Diele: "De Nederlandse prijzen komen dichterbij het internationale gemiddelde te liggen", wat buitenlandse handelaren moet afstoten.

Verscheidene internationale verkopers overwegen hun eBay-activiteiten in het geheel te staken. Enkele Amerikaanse veiligingsites, waaronder Bidville.com, houden al acties om de overstappers naar zich toe te lokken met lage tarieven. Of bedrijven als Google, Amazon en Yahoo ook azen op vertrekkende eBay-veelverkopers zal de komende maanden moeten blijken. Genoemde internetgiganten bieden elk een eigen online handelsplatform. Google lanceerde onlangs nog een eigen internetkassa, Checkout genaamd, om de financiele afhandeling van transacties te bespoedigen. De ontwikkeling en acceptatie van diens 'advertentiesite' Google Base verloopt echter langzaam. Hetzelfde geldt voor Microsofts buiten de radar gelanceerde Live Expo-dienst.

Deel dit bericht

4 Reacties

Der Mies

Hoogmoed komt voor de val .. marktleiders kunnen niet altijd blijven vragen wat ze willen

tom

en nu snel allemaal een gratis winkel openen op http://www.2dehands.nl ! gratis en nog veel beter van kwaliteit ! zelfs met taxatierapporten, meerdere foto's en super snel staat alles er op!

jancollect

Er wordt steeds maar weer in de media gesproken over aanbieders op Ebay van nieuwe artikelen, zoals sieraden en fournituren e.d. Het klopt inderdaad, dat daar veel wildgroei met rommel uit het buitenland tussen zit. Maar waarover iedereen vergeet te spreken, is dat er met name in de internationale verzamelaarswereld gigantisch veel gebruik gemaakt wordt van Ebay. Dit is namelijk een perfecte mogelijkheid, om wereldwijd naar aanvullingen voor je verzameling te zoeken! Zelf heb ik jarenlang autobrochures verzameld en sinds enkele jaren deze hobbymatig gekocht, en dubbele exemplaren uit mijn collectie verkocht via Ebay. Dit leverde ook veel buitenlandse kopers op. Toen ik eind vorig jaar zonder baan kwam te zitten, heb ik na lang rekenen besloten om hierin een eigen bedrijf te starten, met behulp van de Ebay store. Enkele maanden geleden ben ik daarmee van start gegaan. Er zit weinig wildgroei tussen de verzamelobjecten, want liefhebbers weten het kaf echt wel van het koren te scheiden! Wat er nu met deze prijsmaatregel gebeurt, is dat ondernemers zoals ikzelf, die redelijk normaal rond konden komen van de inkomsten, nu helemaal buiten spel gezet worden! Tenzij we zouden besluiten om onze vaak waardevolle verzamelitems voor prijzen van 1,99 euro maximaal aan te gaan bieden! Bij verzamelitems is het vaak zo, dat er wereldwijd maar enkele geinteresseerden zijn om daarop te bieden. Als je nu een object aanbiedt in de store voor bijvoorbeeld 10 euro, wordt dat verkocht. Als je datzelfde object in de veiling plaatst voor 1,99 om onder de torenhoge plaatsingskosten uit te komen, is er vaak ook slechts die ene bieder en die koopt het dus voor 1,99 euro! Je moet dus als verkoper kiezen tussen hogere verkoopkosten of een lagere opbrengst! Met andere woorden: er zal een zeer grote groep verzamelaars en aanbieders van verzamelitems van Ebay gaan verdwijnen op deze wijze. En juist die categorie aanbiedingen is erg populair op Ebay! Dat is erg jammer. Dat kopers bang zijn, dat de hogere kosten doorbelast zullen worden is correct. Dit zal ook zeker gaan gebeuren verwacht ik. Ik denk, dat deze maatregelen er op termijn voor zullen gaan zorgen, dat Ebay gaat veranderen in een grote saaie virtuele markt met artikelen, die je overal kunt kopen! Wat verwacht de gemiddelde bezoeker van een veiling immers? Leuke, interessante en zeldzame objecten, die het spannend maken om biedingen uit te brengen. Die spanning zal straks ver te zoeken zijn. Of je die knoop voor aan je broek nu op Ebay koopt of op de markt zal de meeste mensen een zorg zijn! Maar die zeldzame munt, postzegel of, zoals in mijn geval, unieke en haast onvindbare klassieke brochure van je droomauto, kun je misschien nergens anders meer vinden! En dát maakt Ebay leuk en spannend! Dát soort objecten, waarmee Ebay vol staat, zorgt er voor, dat gebruikers tot soms midden in de nacht opblijven, om in de laatste minuut van de veiling het winnende bod te kunnen plaatsen! En dát zal ongetwijfeld minder gaan worden, want verkopers van dit soort objecten moeten nu eenmaal op de kleintjes letten en kunnen zich een kostenstijging van deze grootte niet veroorloven! Er is naar aanleiding van een idee van mezelf op het forum een initiatief gestart, om m.i.v. 28 juli gedurende 10 dagen massaal geen zaken te doen op Ebay. Dit om te laten voelen aan Ebay, wat verkopers betekenen voor de inkomsten van Ebay. Er komt veel respons op, zelfs al uit het buitenland! Waarschijnlijk zal het slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn voor Ebay, maar we hebben in ieder geval nog even onze tanden laten zien, voordat we onze stores gaan sluiten en weer op zoek gaan naar een betaalde baan! Het is jammer dat Ebay door het succes vergeten is, dat ze ooit eens groot geworden zijn door verkopers uit de categorie waartoe ikzelf ook behoor. Ze hebben ons kennelijk niet meer nodig……

kees van sante

De gratis veilingsite http://allestekoop.com profiteert enorm van deze prijsverhogingen.Doordat de gebruikers hun ebay feedback als enigste in Nederland en België ook op deze site kunnen laten zien en de turbolister CVS bestanden ook werken met de allestekoop turbolister is hun bezoekersaantal verdubbeld sinds de melding.Op het http://allestekoop.com/forum is goed te zien waar de gebruikers vandaan komen en wat hun grieven zijn, uiteraard zijn er ook leuke en minder leuke reacties op het alternatief van ebay wat ze allestekoop nu noemen.Veel gebruikers van ebay hebben een zgn. testwinkel aangemaakt , dit is uiteraard goed te peilen door de getoonde ebay feedback. De website heeft ook al sms notificaties , zodat de gebruiker een sms tekst ontvangt bij een bod of aankoop via koop Nu en Skype integratie. De website administratie Kees van sante

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond