Deel dit artikel
-

Ebiz-Amsterdam wil innovatief gebruik ICT bij MKB-ers stimuleren

Het Ebiz Platform Amsterdam (EBPA) wil het innovatief gebruik van ICT onder ondernemers stimuleren. Met 656.000 euro subsidie van de gemeente en uit Brussel worden een aantal pilots opgestart om MKB en tech-partijen nader tot elkaar te brengen. Ook is er sinds deze week een site live om MKB-ers op dit gebied te ondersteunen.

"Het project richt zich op de vraagkant van de markt, op de ondernemers en hun behoeften", legt Ton Veldhuis van het Ebiz Platform Amsterdam (EBPA) op. Volgens Veldhuis is het projext niet vanuit een technologisch perspectief gestart, maar gaat om "praktische en begrijpelijke informatie en hulp". De EBPA wil dan ook het innovatief gebruik van ICT onder MKB-ers stimuleren.

EBPA ontvingt van Economische Zaken Gemeente Amsterdam en van het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling elk 328.000 euro aan subsidie. Die loopt tot eind van dit jaar. Daarnaast is het met ruim dertig tech- en kenniseconomische partijen – waaronder Microsoft, de Vrije Universiteit en PricewaterhouseCoopers – in gesprek om belangeloos kennis ter beschikking te stellen.

Meer dan driekwart van de subsidie (Veldhuis:"we proberen zo weinig mogelijk uit te geven aan overhead") is bestemd voor een serie pilotprojecten die EBPA wil starten. Daarvoor wil het stramienen ontwikkelen voor retail, bedrijventerreinen en zelfstandige beroepsbeoefenaren. Door te overleggen met collectieven zoals winkeliersverenigingen hoopt het platform behoeftes te inventariseren en de vraag te bundelen. Zo kan ook gezamenlijk software of kennis worden ingekocht. Zowel MKB-ers als tech-partijen kunnen hiervan profiteren.

"We willen MKB-er in de praktijk laten zien dat ICT, e-business en e-commerce werkt en praktische voordelen biedt door aan te sluiten bij typische ondernemersproblemen", stelt Veldhuis. "Voordelen van IT en e-business hebben voor ondernemers nu te vaak een abstract niveau."

Het platform heeft sinds deze week ook een site live vol informatie en advies die het project ondersteunt. Daarnaast heeft het contacten met scholen en opleidingsinstuten om IT en e-business-stages te regelen bij MKB-ers. Tot slot wil EBPA ook een vraagbaak zijn, waar vragen telefonisch of per e-mail ("binnen 48 uur") worden beantwoord.

Veldhuis hoopt dat de projecten na einde van de subsidie-looptijd zichzelf kunnen bedruipen. Dan zou er in de hoofdstad een omvangrijk netwerk van MKB-ers en tech-partijen moeten zijn ontstaan. Veldhuis: "Met de subsidies moeten dingen worden aangejaagd en marktwerking worden gecreëerd."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond