Deel dit artikel
-

EC: ‘Veiligheid Europees internet onder druk’

Europa krijgt een ‘tsaar voor digitale veiligheid’. Deze functionaris gaat zich bezighouden met de bestrijding van cybercrime, betere beveiliging van de Europese digitale infrastructuur en overheden adviseren bij acute digitale bedreigingen.

Dat is een van de maatregelen (PDF) in de gisteren voorgestelde herzieningen van de telecomregelgeving.

Spam, virussen en andere vormen van malafide praktijken leverden bedrijven en samenlevingen vorig jaar 9,2 miljard euro financiële schade op. "Dat is negatief voor het vertrouwen van de consument in internet, een verontrustende trend in onze economie die steeds afhankelijker wordt van internet", aldus eurocommissaris Viviane Reding van ICT. Internet begint volgens haar even belangrijk voor samenlevingen te worden als elektriciteit.

Ze vervolgt: "Recent nog waren Duitsland, Engeland, Estland en Frankrijk het slachtoffer van grootschalige digitale aanvallen. Burgers, bedrijven en overheden waren daar direct of indirect de dupe van." De Luxemburgse geeft geen details over de aanvallen, maar uit haar verontrusting.

"Netwerk- en informatieveiligheid krijgen prioriteit in de herzieningsvoorstellen van de Europese telecomregels", aldus de EU-ambtenaren. "Nieuwe technologieën zorgen niet enkel voor kansen, maar leveren ook zorgen op over veiligheid en privacy." Dat laatste bestaat al niet meer volgens de Amerikaanse overheid, zodra iemand zich mengt in de digitale sferen van de maatschappij.

Wie de oppernetwerkbeheerder wordt, is nog niet bekend. De 27 EU-lidstaten moeten ook nog beslissen waar hij zal zetelen. Vast staat dat de veiligheidsmonitor onderdeel zal zijn van de nieuw op te richten EU-telecomtoezichthouder.

De zogeheten Chief Network Security Officer zal de veiligheid van Europese netwerken gaan monitoren, adviezen uitbrengen en bestuursorganen bijstaan bij acute cyberdreigingen. Daartoe wordt de functie van de EU-beveiligingsorganisatie Enisa overgenomen.

Bedrijven worden na en digitale inbraak verplicht om hun klanten te informeren of en, zo ja, welke persoonlijke gegevens zijn gestolen.

Afgelopen zomer meldde deze uitgave nog dat internetcriminelen steeds professioneler opereren en heimelijk geïnfecteerde netwerken gebruiken om legitieme reclame af te leveren. De onderwereld kruipt naar de bovenwereld. Volgens vakuitgave Dark Reading bestaan de grootste botnetten, netwerken van geïnfecteerde computers, uit enkele honderdduizenden voetsoldaten. Dat zijn vaak sluimerende pc-virussen die wachten op een aanvalscommando.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond