Deel dit artikel
-

EDAY 2022: ‘Kite groen alternatief voor windturbines’

De Delftse start-up Kitepower is een crowdfundingactie gestart om het nalatenschap van Wubbo Ockels voort te zetten. Een vlieger die met een lijn verbonden is aan een lier in een zeecontainer zou honderdvijftig huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. CEO Johannes Peschel: “We kunnen veel sneller innoveren.”

In een grote loods niet ver van de TU Delft toont Peschel de reusachtige vlieger die 100 kW per jaar moet genereren. Daarnaast ligt een opgevouwen exemplaar in een buitenformaat draagtas. De bijbehorende container met de eigenlijke generator is wat groter uitgevallen, maar goed verplaatsbaar.
Het systeem bestaat uit een kite die met een lier verbonden is aan een generator. De kite cirkelt in achtjes, waardoor energie wordt opgewekt. Er zijn inmiddels diverse pilots mee gedraaid, onder meer op Aruba, waar de vlieger energie zou kunnen leveren aan huizen die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
Peschel was een enthousiast vliegeraar toen hij zijn arm brak. In het ziekenhuis besloot hij zijn hobby op een andere manier voort te zetten. Dat bracht hem op het spoor van astronaut Wubbo Ockels, die in Delft een energieopwekkende laddermolen had ontwikkeld. Hoog in de atmosfeer is de wind krachtiger. De energie in wind schaalt met de derde macht en die kun je benutten, meende Ockels.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!