Deel dit artikel
-

EDAY 2022: Onaftapbaar internet voor Rotterdamse haven

Belanghebbenden in de haven van Rotterdam kunnen profiteren van een onaftapbaar, multi-user quantumnetwerk voor hun kritieke communicatiesystemen. Verschillende landen experimenteren al met quantumcommunicatie, maar QuTech’s spin-off Q*Bird is de eerste die een nieuw type beveiligd quantumnetwerk inzet dat meerdere gebruikers via een centrale hub met elkaar kan verbinden. Later vandaag geeft het Havenbedrijf Rotterdam een presentatie op EDAY.

“De haven van Rotterdam als launching partner toont het enorme potentieel van onze technologie”, vertelt mede-oprichter en directeur Ingrid Romijn.

Techniekleverancier is Q*Bird, een spin-off van QuTech. Dat is een onderzoeksinstituut van de TU Delft.

Als eerste stap zal de centrale hub voor de distributie van kwantumsleutels bij het Havenbedrijf Rotterdam worden ondergebracht. Op basis van deze nieuwe technologie zal in een afgeschermde omgeving data worden uitgewisseld tussen een aantal partijen in de haven. Aan deze test zullen het Havenbedrijf Rotterdam, Portbase en een aantal nautische dienstverleners meewerken. Doel van de test is om de technische mogelijkheden van het systeem verder te valideren.

De reden om de techniek in te voeren, ligt in de bescherming van bedrijfskritische data. Het afluisteren van communicatiesystemen tussen partijen kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen, verstoring van de kritische bedrijfsvoering of fysieke schade. Een kwantumcommunicatie-infrastructuur verzekert een onaftapbare verbinding en verbetert de logistieke ketens waarvan Rotterdam deel uitmaakt, en daardoor ook een vitale infrastructuur op het Europese continent.

Q*Bird bewees zijn technologie, omschreven als ‘onaftapbaar, multi-user quantumnetwerk voor hun kritieke communicatiesystemen’, eerder al met proeven bij KPN en bij Nederlandse datacentra.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond