Deel dit artikel
-

EDAY: AI boek, nieuw formaat voor boeken

Naast papier, e-books en audioboeken kunnen uitgevers er nu ook voor kiezen om hun bestaande inhoud als AI-book te publiceren. Een AI-book bestaat uit de volledige tekst van een boek geschreven door de auteur, versterkt met kunstmatige intelligentie om het interactief te maken. In tegenstelling tot traditionele gedrukte boeken en e-books, worden AI-books niet van kaft tot kaft gelezen; in plaats daarvan ga je een gesprek met hen aan.

Uitgever Sander Ruys licht het nieuwe formaat toe op Emerce EDAY op 5 oktober.

Maven Publishing is onlangs een samenwerking aangegaan met Typetone om het nieuwe formaat voor boeken te lanceren. Maven is een uitgeverij gespecialiseerd in het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis over menselijk gedrag. Maven geeft boeken, e-boeken en luisterboeken uit en organiseert Club Maven.

‘Ik was best weggeblazen door wat ik met ChatGPT-3 zag gebeuren,’ vertelde Ruys eerder dit jaar tegen Het Parool. ‘We vonden dat we ons daartoe moesten verhouden, want deze technologie heeft enorm veel invloed op tekst.’

Een voorbeeld is het AI-boek Flow van Mark Tuitert. Je kunt via WhatsApp een gesprek aangaan met het boek, om praktische tips vragen, bijvoorbeeld, alsof je de auteur on speed dial hebt.

Dit najaar verschijnen meerdere AI-boeken, waaronder Mindgym: Sportschool voor je geest van Wouter de Jong, Sorry, schatje van Anne de Jong en Help, ik heb een puber van Kluun. Ook de nieuwe uitgeverij POM.press van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth gaat AI-boeken uitgeven.

Het is de bedoeling om AI-boeken zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor alle uitgevers.

Is dit dan het einde van het ‘gewone boek’? Nee natuurlijk niet, zegt Ruys. ‘Je kunt een AI-boek los kopen maar we verwachten dat lezers AI-boeken vooral in combinatie met de andere verschijningsvormen zullen gaan gebruiken. Want wat is er mooier dan tijdens het lezen ook vragen te kunnen stellen of korte gesprekjes aan te gaan?’

Emerce EDAY wordt dit jaar gehouden op donderdag 5 oktober in Amsterdam. Het volledige programma vind je hier. Kaarten zijn hier te bestellen.

Short | Sander Ruys, Maven Publishing: ‘Met 10 titels per jaar moeten wij het maken’ from 7DTV on Vimeo.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond