Deel dit artikel
-

EDAY: de impact van exponentiële technologieën

Technologie ontwikkelt zich steeds sneller. Toen in de negentiende eeuw liften opkwamen, werd er geklaagd over het jachtige bestaan. Het was de tijd dat de automobiel, elektriciteit en de telefoon decennia nodig hadden om een breed publiek te bereiken, als die het zich al kon veroorloven.

Maar kijk naar de smartphone of het internet en je ziet dat die veel sneller de massa bereikten. Over een periode van vijf decennia heeft de halfgeleiderindustrie de prestaties van computerchips jaarlijks met ongeveer 50 procent verbeterd. Deze opmerkelijke prestatie – beschreven door de Wet van Moore – ligt ten grondslag aan veranderingen die ongekend zeldzaam zijn in de menselijke geschiedenis.

Technologiebedrijven zoals Amazon, Google, Apple en Facebook hebben in zeer weinig tijd een enorme marktmacht opgebouwd. ByteDance, het bedrijf achter het succes van TikTok, groeit twee keer zo hard als Facebook.

Journalist en durfkapitalist Azeem Azhar is bekend van de Exponential View-podcast en het boek Exponential: How Accelerating Technology Is Leaving Us Behind and What to Do About It, dat in september verscheen.

Zijn stelling: de menselijke samenleving – van onze bedrijven tot onze politieke instellingen – kunnen zich alleen maar aanpassen in een langzamer, stapsgewijs tempo. Het resultaat is een ‘exponentiële kloof’ – tussen de kracht van nieuwe technologie en het vermogen van de mens om bij te blijven.

Maar de exponentiële kloof is volgens de auteur niet
onvermijdelijk. In zijn presentatie laat Azhar zien hoe we de kracht van technologie kunnen benutten om aan onze echte behoeften te voldoen. Per slot van rekening leidt de versnelling tot betere en goedkopere productie. Duurzame energie is 20 tot 30 procent goedkoper dan zijn fossiele voorgangers. Automatisering kan na verloop van tijd meer banen creëren dan het vernietigt. Banen verdwijnen wanneer bedrijven er niet in slagen om de veranderingen bij te houden.

Met 3D-printen, nu nog een nichemarkt, kunnen goederen lokaal worden vervaardigd, kan hernieuwbare energie weer gewoon lokaal worden opgewerkt en maakt verticale landbouwtechnologie lokale voedselproductie mogelijk. Azhar schat 3D-printen tegen 2040 tot 40 procent van de wereldimport zou kunnen elimineren.

De presentatie Exponential: How Accelerating Technology Is Leaving Us Behind and What to Do About It is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond