Deel dit artikel
-

EDAY: Mixed Reality in de auto-industrie

De auto-industrie is een van de eerste sectoren die mixed reality volledig omarmen. Het verandert nu al de manier waarop auto’s worden ontworpen, gerepareerd, verkocht en gereden. We staan echter nog maar aan het begin van het ontsluiten van het volledige potentieel van de XR-technologie. Op EDAY (5 oktober) licht Timmy Ghiurau van Volvo Cars een tipje van de sluier op.

Ondanks de introductie van de Vision Pro AR bril van Apple en de inspanningen van Meta op dit gebied, wil het nog niet echt lukken met de massale adoptie van VR/AR. Games spelen we het liefst nog gewoon 2D.

Maar in de industriële omgeving is AR/VR al jaren gemeengoed. Timmy Ghiurau leidt de afdeling bij Volvo Cars op het gebied van virtual en augmented reality, waarbij virtuele simulatoren en eye-tracking worden gebruikt om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen.

Een aantal jaren terug kwamen Volvo Cars en Varjo, de Finse maker van high-end augmented reality-headsets, al eens met een mixed reality oplossing voor het evalueren van prototypes, ontwerpen en actieve veiligheidstechnologieën. Zij waren de eerste in de sector die een echte auto lieten besturen met een mixed reality-headset op, waarbij naadloos virtuele elementen of complete functies worden toegevoegd die echt lijken voor zowel de bestuurder als de sensoren van de auto.

Volvo Penta en Volvo Group Digital & IT hebben op hun beurt meer recent een AR-oplossing ontwikkeld, die niet alleen waarde toevoegt in trainingsomgevingen en werkplaatsen, maar ook het belang van samenwerking benadrukt. Toekomstige AR tools zouden de manier kunnen veranderen waarop een technicus op locatie onderhoud aan auto’s pleegt. Waarbij geen papieren handleidingen of gedrukte tekeningen in het veld meer nodig zijn.

Hoewel hij zichzelf geen ‘automens’ noemt, werd Ghiurau al snel verliefd op de auto-industrie als student innovatieve communicatietechnologieën en ondernemerschap aan de Aalborg University. In het verleden werkte hij samen met de oprichters van game-engine Unity en de Deense eye-tracking startup The Eye Tribe (later overgenomen door Facebooks VR-divisie Oculus).

Emerce EDAY wordt dit jaar gehouden op donderdag 5 oktober in Amsterdam. Het volledige programma vind je hier. Kaarten zijn hier te bestellen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond