Deel dit artikel
-

eDay: ‘We moeten regels opstellen voor kunstmatige intelligentie’

Het is tijd om regels voor kunstmatige intelligentie op te stellen. Dat betoogde Carlo van de Weijer van TU Eindhoven op eDay.

Sci-fi schrijver Isaac Asimov formuleerde lang geleden al drie wetten voor robotica: Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt. Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden en hij moet zijn eigen bestaan beschermen.

Computers zijn goed in geconditioneerde wereld, waar mensen juist beter gedijen in een ongeconditioneerde omgeving. “Kijk maar eens naar een willekeurig druk kruispunt in de stad, waar fietsen elkaar in chaos toch makkelijk passeren.”

Mensen mogen buiten de lijntjes kleuren, als robots dat maar niet doen, zegt Van de Wijeer. Die moeten ons beschermen of saaie taken van ons overnemen. “Dingen als filerijden, inparkeren of lange stukken rijden over de snelweg moet je aan robotsystemen overlaten.” Een robot kan ook veel beter dan de mens ongelukken voorkomen.

Van de Weijer toonde ter illustratie een filmpje (onder) waarin de draak wordt gestoken met slimme robots van Boston Dynamics. “Dit is wel de essentie: als je robots toestaat om buiten de lijntjes te kleuren gaan ze raar doen.”

Emerce eDay vindt dit jaar plaats op 8 oktober en is virtueel gratis te volgen. De presentaties en lezingen zijn daarnaast ook on demand terug te zien. Voor registratie kijk hier.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond