Deel dit artikel
-

Eén op de drie Nederlanders kijkt tv via internet

Eenderde van de Nederlanders kijkt regelmatig online tv-programma’s van RTL of de Publieke Omroep terug. Degenen díe dat doen, doen dat ook intensief: tussen de 6 en 14 keer per maand.

Dat blijkt uit een onderzoek (download PDF) van Stichting Internetreclame (Stir) en Stichting Kijk Onderzoek (SKO).

De grootste en intensiefste kijkersgroep is die van de leeftijd 20-34 jaar. Veertig procent van hen zet gemiddeld 13,4 bijvoorbeeld Uitzendinggemist.nl op de computer aan om tv-programma’s van afgelopen week terug te kijken. In de groep 13-19 jaar is dat met 37,2 procent bijna even veel, maar zij kijken 2,6 uitzendingen minder.

(klik groot)

De resultaten weerspiegelen online kijkgedrag over het eerste kwartaal van 2009. SKO-directeur Bas de Vos: “Het is de eerste keer dat we dit rapporteren, daarom zit er een gat in de tijd”.

Nederlanders roepen het vaakst informatieve (18,2 procent) en onderhoudende (15,1 procent) programma’s aan.

Opvallend is ook dat 4,5 procent van de kinderen tussen 0 en 12 gemiddeld 5,6 programma’s per week terugkijkt bij RTL of de Publieke Omroep. Deze respondentengroep is nog betrekkelijk nieuw voor Stir om te meten.

De metingen lopen nog steeds, de rapportages worden actueel en zullen ook de gemiddelde kijkduur gaan melden. Ook de cijfers van SBS zal in de rapportages van 2010 verschijnen.

Op termijn gaan SKO en Stir ook het mobiele kijkgedrag rapporteren. Daarbij gaat het om mensen die via hun mobiele telefoon een themakanaal of Gemist-portaal aanroepen. Stir is daartoe met belangengroepen OMI en IAB het zogeheten ‘Stir Lab Mobiel’ begonnen.

Foto: thms (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Boy

Logisch, kun je die enorme brij reklames ontlopen en veel kijktijd besparen.

Paul Kempen

40% is heel wat. Is ook onderzocht hoe de verhouding man/vrouw is binnen die 40%

Alex

De verhouding? 100% man, want de vrouwen hebben het internet kanaal op hun tv nog niet gevonden 😀

TV via internet

Ik denk dat het grotendeels de vrouw is die tv programma’s terug kijkt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond