Eén op de drie verkocht CD’s is illegale kopie

Eén op de drie CD's die vorig jaar wereldwijd zijn verkocht was een illegale kopie. Dit zegt de branchevereniging voor de platenindustrie IFPI, dat waarschuwt voor het "instorten" van de plaatselijke muziekindustrie in enkele landen als gevolg van piraterij. In Nederland wordt 10 tot 25 procent van de muziek illegaal gekopieerd.
IFPI onderzocht de markt voor illegale kopieën die behalve uit CD's ook uit cassettes bestaat, illegale downloads en thuiskopieën zijn niet meegenomen in de cijfers. Het aandeel cassettes is op zijn retour, van de 1,8 miljard illegale kopieën die er vorig jaar werden verkocht waren 1,1 miljard stuks CD's, een stijging van 14 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.
De markt voor illegale kopieën (zowel CD's als cassettes) is vorig jaar 7 procent in omzet gestegen, aldus IFPI, er ging voor 4,6 miljard dollar om aan illegale CD's en cassettes. Volgens de belangenorganisatie is daarmee de illegale markt groter dan welke landelijke muziekmarkt ook in de wereld, met uitzondering van de Verenigde Staten en Japan. In de landen waar piraterij het hevigst is dreigt de lokale muziekindustrie "in te storten", aldus IFPI.
Welke landen dit zijn wordt niet met name genoemd, maar IFPI komt wel met een lijst van landen waar piraterij welig tiert en waar het zich sterk op wil focussen. Het zijn: Rusland, Spanje, Polen, Oekraïne, Brazilië, Paraguay, Thailand, Taiwan en China. Op verschillende van deze markten is piraterij al aangepakt. Volgens het rapport steeg het aantal in beslag genomen CD's van 13 miljoen in 2001 tot 50 miljoen vorig jaar, maar ondanks de groei betekent dit dat slechts één op de twintig illegale CD's wordt onderschept.
In Nederland wordt 10 tot 25 procent van de muziek illegaal gekopieerd, aldus het rapport . Binnen West-Europa staat Nederland hiermee op een gedeelde zesde plaats in de ranglijst van landen met de meeste piraterij, gelijk met België en Finland. Meer piraterij is er te vinden in Cyprus, Italië, Portugal en Spanje (25 tot 50 procent) en Griekenland (meer dan 50 procent). In de overige landen in West-Europa, maar ook de Verenigde Staten, Canada en Japan, wordt minder dan 10 procent van de muziek illegaal gekopieerd.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
R.Wieser
[Quote]branchevereniging voor de platenindustrie IFPI, dat waarschuwt voor het "instorten" van de plaatselijke muziekindustrie in enkele landen als gevolg van piraterij.[/Quote] Eerlijk gezegd : als dat in Nederland of Amerika zou gebeuren zou ik er niet rouwig om zijn. De "muziek business" was al een organisatie die z'n inkomen met man-en-macht verdedigde : het was/is *verboden* om, als winkel, van een niet-goedgekeurde leverancier je muziek te betrekken. Zelfs niet uit Canada, waar het importeren van muziek duurder *zou* moeten zijn voor ons (in verband met het waarde-verschil tussen Euro's en Dollars), maar het uiteindelijk niet is. Nu werpt deze "business" zich al op als een soort van maffia, die met z'n eigen "politie" de burger wel eens mores zal leren. De mogelijkheid van de burger om copie voor eigen gebruik te maken wordt ons stelselmatig *geweigerd* en afgenomen, maar we betalen wel allemaal (schuldig *of niet*) een soort van "opgeld", waar we vervolgens *geen enkel soort van recht* aan mogen ontlenen. Onder het mom van "de arme artiest" worden wij, als burger, onderworpen aan een "je mag luisteren, maar aankomen niet" regime. Nog even, en ik mag hetzelfde (of misschien 5% minder) betalen als nu, maar moet voor elke keer afdraaien van een riedeltje wel een euro ophoesten … Kassa ! – Waar blijft hier het normale gebruiks-recht van de burger ? – Of wordt dit onze toekomst ? Van alles waarvan maar enigsinds beweert kan worden dat er een "artiest" bij het maken betrokken is geweest wordt men geacht per uur/kilometer/gebruik. nog eens een af te dragen ?.. Sta er eens bij stil : hoeveel heeft *U* nu in uw huis staan dat door een "artiest" ontworpen is ? En dan heb ik het niet over een muziekje, of die paar boeken die u heeft. Ik heb het over het "design" van jouw meubels, het behang, en schilderijtje, maar ook het servies, de vork, mes en lepel en het place-matje. Software van MicroSoft bezitten we al niet meer (het is gelicenceert, wat (ook) betekend dat het *ieder moment* ingetrokken kan worden), en het ziet er naar uit dat muziek binnenkort ook geen eigendom meer is. Hoe ver gaan we nog, voordat de ultieme droom van het bedrijfs-leven uitkomt : we leven allemaal op "geleende" (lees gelicenceerde) spullen. Wel mogen/moeten betalen, maar geen bezit meer (kunnen) verwerven.
Huun Jansen
Zou het feit dat er in de VS, Canada en Japan "slechts" minder dan 10% van de muziek illegaal wordt gekopieerd, liggen aan het simpele feit dat de prijzen daar veel lager liggen dan elders ???Waardoor het zelf kopieren of laten kopieren vrijwel niet interessant is in vergelijking met de aanschaf van een origineel ??? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. De muziek industrie heeft "aardig" kunnen verdienen en gaat nu op haar achterste poten staan omdat de zgn "melkkoe" niet meer dat produceert wat er vroeger eens was. De oplossing lijkt simpel: verlaag de prijzen van muziekdragers, maak muziek beschikbaar voor download zonder restricties (een soort betere versie van I-Tunes van Apple) en stimuleer de gebruiker en de muzikant voor communicatie onderling. Op deze wijze zal het medium een enorme boost krijgen en heeft de gebruiker c.q koper van de geluidsdragers weinig enthousiasme om een kopie-tje te maken met alle eventuele buffer under run errrors en slecht geplaatste labels op CD's die voornameljk geschikt zijn voor data (en niet de kwaliteit van de high-performance audio CD-R en CD-RW dragers)van dien Toch ?????