Deel dit artikel
-

MWC: Eerste 5G operatie in Barcelona

Het was het huzarenstukje van Mobile World Congress 2019: ’s werelds eerste 5G operatie. Chirurg Antonio Maria de Lacy gaf gisteren vanuit de Fira Gran Via met behulp van een liveverbinding instructies aan vrouwelijke collega’s in Hospital Clinic Barcelona. Dat klinkt spannender dan het was, want de patiënt werd gewoon ter plaatse in het ziekenhuis geopereerd.

De bedoeling was dan ook om aan te tonen dat doktoren op afstand kunnen assisteren via 5G bij onder meer complexe darmoperaties. De Lacy gebruikte een zogenoemde telestator om een bepaald weefsel uit te lichten.

Dat zou in de toekomst ook in landen als Afrika kunnen, vooropgesteld dat 5G daar aanwezig is. 143 miljoen operaties per jaar kunnen niet uitgevoerd worden omdat er geen experts beschikbaar zijn. Zij zouden teams op afstand kunnen aansturen.

5G neemt namelijk veel van de bezwaren van het huidige 4G netwerk weg: geen vertragingen, want 100 keer sneller, meer apparaten per zendmast en de mogelijkheid van netwerk slicing, waarbij het onderliggende netwerk opgedeeld kan worden in virtuele netwerken, toegesneden op specifieke toepassingen. Dat maakt de verbindingen betrouwbaarder.

Dat er geen vertraging zit bij 5G werd onder meer gedemonstreerd in de stands van Vodafone en Ericsson. Daar speelden een bluesgitarist en drummer gescheiden van een bassist en zanger.

Barcelona heeft nog geen volledig dekkend 5G netwerk, maar voert wel experimenten uit. Voor de operatie werd door Vodafone een speciale zender op het dak van Hal 4 van het congresgebouw gezet.

In de toekomst moet het via 5G mogelijk worden om ook echt op afstand te opereren. In China werd vorige maand op enkele tientallen kilometers afstand een varken geopereerd met behulp van robotarmen. Daarbij kon een lever worden verwijderd bij 0,1 seconde beeldvertraging.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

4 Reacties

Pien

Er zijn inmiddels studies verschenen over de nadelige gevolgen van 5G. Maar ja, die vergeten we maar snel. Iedereen roept altijd dat gezondheid het grootste goed is. Tot geld een rol speelt ;). Ik kan alleen maar hopen dat we hier niet staan te springen om over te stappen.

Ben

Ik Ben Pien

Aluhoedje!

Bert

Daar heb je weer zo’n mafkees die aan komt zetten met YouTube video’s van David Icke.

Even RationalWiki citeren:

David Icke is a human singularity of insanity best known for his “reptoid” conspiracy theory. He came to fame as an English footballer and sports commentator and used to be a spokesman for the Green Party of England and Wales, but since 1991 has devoted his life to informing the world that it’s actually secretly controlled by evil shape-shifting lizard-people from the 4th dimension. As you could expect, this makes Poe’s Law a pretty big issue on the topic of this guy.

https://rationalwiki.org/wiki/David_Icke

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond