Deel dit artikel
-

Eerste AVG boete voor Haga Ziekenhuis

Het Haga ziekenhuis heeft een voorlopige boete van 460.000 euro gekregen vanwege de slechte interne beveiliging van patiëntendossiers. Het is eerste boete die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uitdeelt op basis van de privacywetgeving AVG.

Het HagaZiekenhuis heeft de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Tientallen medewerkers van het ziekenhuis hebben onnodig het medisch dossier van een bekende Nederlander (Samantha de Jong, beter bekend als ‘Barbie’) ingezien. In totaal bleken 85 medewerkers het dossier onrechtmatig te hebben bekeken.

Om het ziekenhuis te dwingen de beveiliging van patiëntendossiers te verbeteren legt de AP het Hagaziekenhuis tegelijkertijd een last onder dwangsom op. Als het HagaZiekenhuis de beveiliging niet voor 2 oktober 2019 verbeterd heeft, moet het ziekenhuis elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro. Het HagaZiekenhuis heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen.

‘De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent,’ aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.

Het HagaZiekenhuis laat in een reactie weten de interne beveiliging van patiëntendossiers aan te scherpen. ‘De eis om de authenticatie aan te scherpen, voeren we nu in. De toezichthouder eist ook dat we meer controles van wie er inlogt gaan uitvoeren. Dat doen we tot nu toe handmatig en dat is tijdrovend’, zegt directievoorzitter Carla van de Wiel.

Tegen het besluit van de AP staan nog rechtsmiddelen open.

Deel dit bericht

3 Reacties

Wim

Een uitermate curieus verhaal. Ten eerste zou je verwachten dat het ziekenhuis naar aanleiding van de Barbie-affaire al enige maatregelen genomen heeft.

Daarnaast lijken dit soort mega-boetes erop te wijzen dat de Autoriteit Persoonsgegevens wordt bestuurd door incompetente bestuurders die hun baantje aan vriendjespolitiek te danken hebben en zichzelf nu even op de kaart willen zetten.

Ruud

Wel bijzonder dat iemand anders (de Nederlandse staat) dus €460.000 ontvangt en het slachtoffer (Samantha de Jong) helemaal niks. Terwijl het om haar dossier gaat!!

Machiel

Inderdaad schandalig dat het ziekenhuis een boete heeft gekregen dit gaat toch weer af van de handen aan het bed.
Daarom zou de verantwoordelijke de boete moeten krijgen en betalen. Als er voor de bedrijfsauto een bekeuring binnen komt moet de chauffeur ook zelf de boete betalen omdat hij een overtreding heeft gemaakt en niet het ziekenhuis

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond