Deel dit artikel
-

Eerste bemande ruimtevlucht Bezos niet zonder risico

Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, bereidt zich voor op een ruimtevlucht later vandaag van nog geen 11 minuten.

De vlucht (vanaf 15.00 live te volgen) verschilt nogal van de bemande testmissie van Richard Branson ruim een week geleden. Blue Origins New Shepard is een kleine raket die verticaal opstijgt vanaf een lanceerplatform, wat een kortere maar hogere snelheid geeft dan het draagvliegtuig dat Virgin Galactic inzet.

Beide mannen hebben hetzelfde doel: ruimtetoeristen betalen straks enkele tonnen voor een paar momenten van gewichtloosheid en een panoramisch uitzicht op de aarde. Dit jaar heeft Blue Origin nog twee vluchten ingepland, vertelde Ariane Cornell van Blue Origin zondag tijdens een briefing.

Blue Origin heeft niet onthuld hoeveel vervolgvliegers zijn aangemeld; over de prijs wordt blijkbaar van geval tot geval onderhandeld. Maar CEO Bob Smith suggereerde dat de eerste vluchten niet goedkoop zullen zijn.

Shepard heeft 15 testvluchten gevlogen zonder mensen aan boord, en Bezos en zijn passagiers zijn dus de eerste die deelnemen aan een bemande vlucht. Er zijn risico’s verbonden aan deze vlucht. De raket wordt volledig vanaf de aarde bestuurd en de passagiers kunnen niet ingrijpen.

Hoewel de New Shepard-capsule maximaal zes personen kan vervoeren, neemt Bezos slechts drie passagiers mee. Zijn broer Mark Bezos, Wally Funk, een 82-jarige piloot en een 18-jarige Nederlander Olivier Daemen, wiens vader vermoedelijk rond de 28 miljoen dollar doneerde.

De New Shepard stijgt vanmiddag Nederlandse tijd op vanaf het platteland van Texas, in de buurt van Van Horn, ongeveer 120 mijl ten oosten van El Paso.

De Shepard-capsule zal tijdens de daling aan parachutes hangen om de afdaling te vertragen tot minder dan 20 mijl per uur voordat hij de grond raakt. Bezos en zijn medepassagiers zitten gedurende deze afdaling in schokabsorberende stoelen. De losgekoppelde lanceringsraket zal intussen een rechtopstaande landing uitvoeren, vergelijkbaar met de Falcon 9 raket van Elon Musks SpaceX.

Tijdens de livestream van Blue Origin zullen geen beelden te zien zijn van het interieur, laat staan van de gezichtsuitdrukkingen van Bezos of zijn passagiers. Die worden later vrijgegeven.

Het liveverslag wordt via YouTube doorgegeven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond