Deel dit artikel
-

Eerste bemande ruimtevlucht Blue Origin geslaagd

De capsule van Blue Origin met Amazon oprichter Jeff Bezos en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is zojuist veilig in Texas geland. De vlucht naar de rand van de ruimte duurde zeer kort, maar Bezos liet via de intercom weten dat dit ‘de dag van mijn leven is’.

Het vaartuig, met naast Bezos zijn broer en de 82-jarige pilote Wally Funk, kwam tot een hoogte van 107 kilometer boven de aarde. Tijdens de vlucht waren de enthousiaste stemmen van de vier astronauten te horen.

Het vaartuig was al vele malen getest, maar telkens zonder bemanningsleden. De booster landde verticaal op de grond, de capsule kwam hangend aan parachutes naar beneden.

Brabander Daemen is met deze vlucht de jongste astronaut ooit geworden en de vierde Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

Blue Origin start vandaag met de verkoop van tickets voor twee andere vluchten in 2021.

In september volgt bemande vlucht van de 38-jarige miljardair Jared Isaacman in de Crew Dragon capsule bovenop Elon Musks Falcon 9. Isaacman verblijft drie dagen in de ruimte.

De Japanner Yusaku Maezawa wil acht artiesten meenemen op een trip rond de Maan in 2023. Ook die trip zal Musk faciliteren.

Er volgt later vandaag een persconferentie van Blue Origin, die ook via YouTube te zien zal zijn.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond