Deel dit artikel
-

Eerste datacenter op de maan was éven live

Het eerste datacenter voor opslag en verwerking van digitale gegevens op de maan is kortstondig operationeel geweest.

In de periode dat de commerciële Nova-C-lander eind vorige maand operationeel was (IM1), kon het bedrijf Lonestar Data Holdings zijn technologie testen.

Het techbedrijf, gefinancierd met vijf miljoen dollar venture capital, ontving vanuit zijn mini-datacenter documenten en wist ook bestanden terug te sturen. De data werden verwerkt zoals verwacht, zo valt te lezen in het verslag dat de Amerikanen publiceerden.

Bij de volgende missie van Intuitive Machines, maker van de maanlander, stapt Lonestar weer in voor een volgende technische test. Dan moet een Yocto Linux-systeem, met 8 terabytes opslagruimte, de maan bereiken.

Heel lang duurde de missie van Nova-C niet. De sonde was bij landing op de zuidpool van de maan omgevallen. Niettemin, tot het verstrijken van de maan-dag konden meerdere proeven wel worden uitgevoerd. De geplande levensduur van de maanlander was zes aardse dagen.

Het nieuwe commerciële ruimtestation van Axiom Space koos eind vorig jaar voor AWS van Amazon voor zijn complete IT-infrastructuur.

Foto: Brian (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond