Deel dit artikel
-

Eerste drone transportvlucht naar het Waddeneiland Texel

Morgen vindt vanuit het METIP Den Helder de eerste vlucht met een drone plaats van het vaste land naar een Waddeneiland. De cargo van deze unieke vlucht zal worden afgegeven bij het NIOZ: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.

De ANWB en PostNL hebben testvluchten uitgevoerd voor medisch transport per drone tussen ziekenhuislocaties in Meppel en Zwolle. METIP wil de ervaring en resultaten van dat onderzoek gebruiken zijn voor het opzetten van een pilotproject voor spoedzendingen naar de Waddeneilanden. In de offshore wordt veel gebruik gemaakt van helikopters. Vervoer daarmee is flink duurder dan met een drone.

Het wordt de eerste vlucht van het vaste land naar een Waddeneiland en het is een belangrijk onderdeel van het ‘Long Distance Cargo Drone Delivery’ project van METIP. Hierin onderzoekt METIP hoe drones en andere onbemande systemen ingezet worden ten behoeve van maritiem transport en logistiek en inspecties en onderhoud van offshore constructies, zoals productieplatforms en het toenemend aantal offshore windparken op de Noordzee.

Er wordt gebruik gemaakt van een VTOL-drone: een drone met vleugels die verticaal opstijgt en landt. Gevlogen wordt vanaf het noordelijkste puntje van het Noord-Hollandse vasteland, bij de Zeepromenade Den Helder, naar het NIOZ op Texel. DroneQ Robotics voert de vlucht uit in samenwerking met Airhub.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond