Deel dit artikel
-

Eerste indruk: KPN Play

Vermoedelijk vanaf september zal KPN Play beschikbaar zijn, de nieuwe tv-dienst die je onafhankelijk van een internetaanbieder kunt gebruiken. Met weinig meer dan smartphone, tablet en Chromecast.

KPN Play is afgelopen week officieel begonnen met een uitgebreid bètaprogramma, dat de opmaat vormt voor de grootschalige introductie in het najaar. Volgens KPN hebben vooral jongeren geen behoefte meer aan vastigheid, maar willen ze wel toegang tot diensten. Vandaar het enorme succes van Netflix dat onafhankelijk van welke internetdienst dan ook gebruikt kan worden.

Play wordt zeker niet de Nederlandse versie daarvan, ondanks het feit dat het telecombedrijf net als Netflix eigengemaakte producties wil gaan aanbieden. Naast films en series heb je toegang tot 22 veelbekeken (voornamelijk Nederlandse) tv-zenders en het pakket programma’s van HBO, waarvoor geen extra abonnement hoeft te worden afgesloten.

KPN Play lijkt vooral in te zetten op eenvoud. Er is vooralsnog niet enorm veel werk gemaakt van de grafische omgeving, die nogal rechttoe rechtaan is, met het bekende groene KPN-kleurtje als bovenbalk. Hopelijk wordt dat nog wat bijgesteld.


KPN Play opent met een scherm waarop de laatste toevoegingen zijn te zien, of hoogtepunten. Via een menu aan de linkerkant kun je switchen van live televisie naar series, Uitzending Gemist, on demand en eigen opgenomen programma’s. Er kunnen tot 200 uur programma’s worden ingepland, die via de cloud beschikbaar zijn. Dat inplannen gebeurt via een tv-gids die een week vooruit kijkt. Ook is er een prikbord waar je een eigen selectie programma’s kunt plaatsen. Handig is dat je in de live televisie-modus snel kunt switchen van de ene zender na de andere.

Over het algemeen verschilt de iOS- en Android Play-app niet wezenlijk van de Horizon Go-app van zijn grootste concurrent Ziggo. Ook daarmee zijn alle zenders live te bekijken (het zenderaanbod is zelfs groter), ook wanneer je niet op een Ziggo-netwerk zit. Opnemen komt eind dit jaar beschikbaar.

En dan wordt de keuze toch lastig. Want veel Nederlanders hebben al televisie als onderdeel van de prijstechnisch interessante triple pay-abonnementen. En dat is per definitie inclusief HD-kwaliteit. Niet dat de Chromecastweergave van bijvoorbeeld HBO-zenders slecht te noemen is, maar HD is het niet (Apples AirPlay wordt op dit moment niet ondersteund).

KPN heeft nog niets gezegd over wat het product gaat kosten, maar het succes is daarvan wel afhankelijk. Aangezien HBO standaard in de prijs wordt meegenomen, is het niet aannemelijk dat Play even goedkoop als Netflix gaat worden.

Robert Fruehauf / Shutterstock.com

Deel dit bericht

2 Reacties

Alexaner

Lijkt veel op de iOS & Android App van Online.nl… Zij ondersteunen echter al wel Google Chromecast i.c.m. alle HDTV zenders. Je kan thuis & onderweg Live TV kijken, zenders opnemen & afspelen, Films & Series kijken (incl HBO & Fox Sports), je Set Top Box bedienen (Indien je thuis bent) en Programma’s vanaf begin weer afspelen (Begin Gemist). De App is zeer gebruiksvriendelijk en de helpdesk zei dat het niet uitgesloten is dat ook niet Online klanten de App binnen kort volledig kunnen gebruiken. Je kan de App nu al wel downloaden & raadplegen!

Arjen

Geheel komt goed uit de verf. Programma’s opnemen werkt prima. De getoonde “blokjes” in de TV-gids komen de duidelijkheid m.i. niet ten goede.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond