Deel dit artikel
-

Eerste Nederlandse opkoper Bol- en Amazon-shops van start

Met een investering van 7,5 miljoen euro op zak en dertig miljoen in het verschiet maakt Dwarfs zich bekend. De start-up van e-commerceveteranen is Nederlands eerste opkoper van webwinkels die louter acteren op handelsplatformen bol.com en Amazon.

Vandaag maakt Dwarfs bekend dat het 7,5 miljoen euro venture capital heeft opgehaald. De investeerders zijn de oprichters, een groep informele investeerders, het Nederlandse Solid Ventures en de Amerikaanse geldschieters FJ Labs en Harlan Capital. Laatstgenoemde was ook betrokken bij het Amerikaanse Thrasio, een pionier in het opkopen van specialistische verkopers op handelsplatformen.

Daarnaast verwacht CEO Demian Beenakker om binnenkort nog eens dertig miljoen euro venture debt aan te trekken. Een financieringsvorm die het midden houdt tussen venture capital en een banklening.

Zijn bedrijf heeft de eerste overname al achter de rug, beschikt over twee intentieverklaringen en is met drie partijen in vergevorderde gesprekken.

Beenakker en compagnons Bas Urlings, Michiel van der Meer en Marco Coninx zoeken winstgevende webshops, met omzetten tussen de 0,5 – tien miljoen euro, die snel willen blijven groeien maar tegen praktische grenzen aanlopen. Het gaat specifiek om verkopers die over eigen, zelfontwikkelde producten beschikken. “Bij voorkeur met een Europees geregistreerd merkrecht. Denk aan: zwangerschapskussens, klamboes, tandenborstels, verzwaringsdekens, messenblokken, deurmatten of rugtassen. We gebruiken de beoordeling van consumenten, positieve en negatieve, als input voor de doorontwikkeling van marketing en product.”

Over een jaar willen de ondernemers een bruto handelswaarde genereren van 17,7 miljoen euro via tien à twintig overgenomen shops. Die moeten staan opgelijnd voor een gemiddelde omzetgroei van vijftig procent per jaar.

De wijze waarop Dwarfs zijn winkelnetwerk wil laten opschalen, is door ze allemaal dezelfde backend te geven. Dat betreft data-analisten, marketingexperts, inkoopkracht en tooling. Daarnaast zullen bol.com- en Amazon-winkels in een enkel land actief zijn, worden opgetuigd voor internationale groei. “Het handige van Amazon is, dat je makkelijk naar andere landen kunt opschalen omdat de digitale basis er al ligt.”

Gebieden waar vanuit Nederland sowieso naar wordt gekeken zijn Scandinavië, Frankrijk en Amerika.

De selectie van potentiële overnamekandidaten is een combinatie van robot- en mensenwerk. “We werken met specialistische tools, zoeken sellers met minder dan 200 SKU’s en een bepaald feedbackprofiel. Zo zijn er twintig à dertig datapunten die worden bekeken. En daarna gaat het menselijk oog er nog overheen. De groep die overblijft, contacteren we voor een bod. In onze ervaring gaat ongeveer een kwart daarop in.”

Een deel van de verkopende webwinkeliers stopt er helemaal mee, een aantal wordt werknemer bij Dwarfs. “Sellers zijn vaak jongere mensen die al op avontuur waren en met ons meegaan.”

Dwarfs hoopt eind 2025 op een handelsomzet van 200 à 250 miljoen euro met een winstmarge van tussen de dertig en veertig procent. Tegen die tijd zal het winkelbestand uit vijftig tot zestig puien bestaan.

Met name wordt gekeken naar webshops die actief zijn op het gebied van huis, tuin en keuken, gereedschappen, gezondheid en cosmetica, huisdieren en sportartikelen. De groep richt zich niet op webshops die handelen in producten die hoge retourstromen kennen zoals mode en lifestyle en die advies-, onderhoud- of reparatiegevoelig zijn zoals elektronica, smart home en computers.

“In Europa staat de overnamemarkt van kleine succesvolle e-commercebedrijven in deze sectoren nog in de kinderschoenen omdat durfinvesteerders hier kijken naar aanzienlijk grotere ‘investeringstickets’.”

De start-up mag dan wel de eerste zijn in Nederland, maar zal elders in Europa al snel drie Duitse tegenhangers tegenkomen. Razor Group werkt met vierhonderd miljoen dollar groeigeld, Branded met 150 miljoen dollar en SellerX met honderd miljoen euro. Deze partijen zijn met name op de thuismarkt actief, een marktplaatsenland bij uitstek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond