Deel dit artikel
-

Eerste Nederlandse waterstofdrone

Ruim twaalf jaar was Pieter Lantermans actief in de lucht- en ruimtevaarttechniek. Bijna al die tijd was er het verlangen om de sector te helpen verduurzamen. Eind 2018 zag Lantermans mogelijkheden en richtte hij HyFly op. Sindsdien houdt de startup uit Drachten zich bezig met het ontwikkelen van een door waterstof aangedreven drone.

Een VTOL-drone, om precies te zijn, met een laadvermogen van 10 kg en een bereik van 100 km. VTOL staat voor vertical take off and landing, verduidelijkt Lantermans.

De drone kan met behulp van propellers verticaal opstijgen en landen. Nadat de gewenste hoogte is bereikt kan dankzij kantelvleugels worden overgegaan op een horizontale vlucht. De drone stijgt en landt dus als een helikopter en vliegt vooruit als een normaal vliegtuig.

Onlangs werd de eerste waterstofdrone verkocht aan Drone Delivery Services, een startup uit Assen die onbemande logistieke diensten via drones verzorgt.

Drone Delivery Services heeft de ambitie om de drone te gebruiken voor het duurzaam vervoeren van medische goederen. Dat zou een unicum zijn, want nooit eerder is in Europa een waterstofdrone hiervoor ingezet.

Om de waterstofdrone nog verder door te ontwikkelen is vanzelfsprekend financiering nodig. En dus werd door HyFly aangeklopt bij de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond