Deel dit artikel
-

Eerste serie Catalyst apps voor macOS Catalina

Netflix maakt er voorlopig geen gebruik van, maar Twitter wel. Sinds enkele dagen is er weer een officiële Twitter app voor macOS. Met dank aan Mac Catalyst, het programma waarmee iPads apps naar macOS worden omgezet.

Mac Catalyst is een van de belangrijkste nieuwe onderdelen van Catalina, de jongste systeemsoftware voor MacBooks en iMacs die een dezer dagen is uitgekomen. In feite wordt dezelfde code als voor iPad gebruikt, maar aangepast voor de Mac desktop en het gebruik van toetsenbord en muis.

Tegen 2021 moeten ontwikkelaars in staat zijn om tegelijk code te ontwikkelen voor iPhone, iPad en macOS. Het is nog niet duidelijk of gebruikers dan ook apart moeten betalen voor apps die in de appwinkels voor iPad en Macs verschijnen. Dat is nu nog wel zo.

Apple gaf zelf het goede voorbeeld door iPads apps als Home, News, Stocks en Voice Memos naar de desktop te brengen.

Helemaal probleemloos gaat de omzetting echter niet. Ontwikkelaar James Thomson had moeite om zijn PCalc calculator app geschikt te maken voor de Mac. Hij moest de interface drastisch aanpassen. Ook andere ontwikkelaars lopen tegen problemen aan, waardoor sommige apps tijdelijk zijn ingetrokken.

Apps die via Catalyst zijn uitgegeven zijn onder meer Planny 3, CARROT Weather, Rosetta Stone, Allegory, Proloquo2Go, MakePass, Pine, PDF Viewer, Post-IT, GoodNotes 5 en TripiT. Met 1 miljoen iPads apps volgen er ongetwijfeld nog veel meer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond