Deel dit artikel
-

Test met eerste blockchain energiemarktplaats

Duurzame energieleverancier Greenchoice, energiemarktplaats HanzeNet en duurzame energiecoöperatie LochemEnergie starten deze maand een pilotproject met een op blockchain gebaseerde virtuele energiemarktplaats.

Via deze (fictieve) marktplaats gaan vijftig deelnemers onderling lokaal opgewekte duurzame energie verhandelen, zonder inmenging van externe professionele partijen. Met het project willen de initiatiefnemers nieuwe technologieën uitproberen.

Experimenten met slimme energienetwerken die onderling energie uitwisselen zijn niet nieuw. Maar voor zover bekend wordt dit de eerste energiemarktplaats die gebaseerd is op blockchain, het onafhankelijke ‘logboek’ dat we vooral kennen van de Bitcoin.

Op lokaal niveau worden via de slimme meter het aanbod en het verbruik van energie gemeten. De lokale opslag (buurtbatterij) wordt in het project gesimuleerd door het berekenen van de hoeveelheid gesaldeerde energie. Ook de administratieve handelingen tussen de deelnemers, zoals facturering van verbruikte en geleverde energie, worden in het systeem geïntegreerd.

Het project moet duidelijk maken een gedecentraliseerde marktplaats zinvol en handig vinden. Steeds meer mensen wekken immers hun eigen energie op via zonneparken, windmolens en zonnepanelen op eigen dak. Het aantal energiecoöperaties neemt sterk toe.

De uiteindelijke wens van de initiatiefnemers is om het systeem in de toekomst te kunnen inzetten als totaaloplossing voor bijvoorbeeld een energiecoöperatie, een gasloze wijk of andere soortgelijke initiatieven waar de gebruikers elkaar helpen door het delen van energie en infrastructuur.

Deel dit bericht

2 Reacties

Cees Bakker - Kennemwerwind | om

Ik ben geïnteresseerd maar wil vooralsnog niet weg bij Kennemwerwind | ‘om’.
Wel heb ik zo’n 1.000 kWh PV – stroom per jaar over.

Jeroen

Is IOTA (tangle) niet een veel betere oplossing ipv blockchain. Het minen (wat ook nodig blijft voor de transaction fee) bij blockchain kost op den duur zoveel energie dat die zonnepanelen dan geen zin meer hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond