Deel dit artikel
-

Effect coronavirus op mediagebruik houdt aan in 2021

De hoge mate van digitale mediaconsumptie die in 2020 door de uitbraak van het coronavirus is ontstaan houdt ook in 2021 aan. Vooral het gebruik van social media, (video)bellen, chatten en appen is sinds de start van de pandemie toegenomen. Dit en meer blijkt allemaal uit het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ dat onderzoeksbureau GfK jaarlijks uitvoert.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn Nederlanders in grotere mate gebruik gaan maken van digitale communicatie. Vooral het gebruik van social media, (video)bellen, chatten en appen is sinds de start van de pandemie toegenomen.

In 2021 communiceerde negentig procent van de Nederlanders weleens via sociale media en een opvallende 75 procent maakt gebruik van videobellen. Ten opzichte van vorig jaar zijn Nederlanders zelfs nog meer gaan chatten en appen. Maar liefst 94 procent van de Nederlanders appt of chat minimaal een keer per week. WhatsApp is veruit het meest gebruikte platform, op afstand gevolgd door Messenger en Facebook.

In 2021 maakte negentig procent van de Nederlanders gebruik van social media. De keuze voor platformen verschilt echter per leeftijd. Zo maken 13-17 jarigen opvallend veel meer gebruik van de sociale platformen Snapchat en TikTok dan volwassenen. TikTokkers in de leeftijden 13 tot en met 17 jaar spenderen hier wekelijks bijna 6 uur aan. TikTok wordt vooral gebruikt voor vermaak, ontspanning en inspiratie.

De populairste social media onder Nederlandse volwassenen zijn Facebook, Whatsapp, Instagram, Messenger en LinkedIn. Nederlanders ouder dan 18 jaar maken significant vaker gebruik van Facebook, LinkedIn en Messenger dan 13-17 jarigen.

De coronapandemie heeft ook een aanzienlijke impact gehad op de informatiebehoefte van Nederlanders. De nieuwsconsumptie blijft in 2021 op een hoog niveau, maar liefst 86 procent volgt wel eens nieuws via nieuwssites of nieuwsapps.

Het gebruik van podcasts nam in 2021 verder toe. Inmiddels luistert ruim één op de drie weleens een podcast. Het aandeel podcastluisteraars is het hoogst onder 13-34 jarigen. Veruit het grootste deel van de podcastluisteraars luistert deze via Spotify.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond