Deel dit artikel
-

Eigen code DDMA mogelijk al achterhaald

Direct marketing-organisatie DDMA wil "zo snel mogelijk" komen met een eigen gedragscode voor e-mailmarketing, handel in e-mailadressen zal hierin wel toegestaan zijn. De Tweede Kamer zet binnenkort wellicht een streep door dergelijke wederverkoop, waarmee de DDMA weinig anders rest dan de eerder afgewezen gedragscode.

Ruim een half jaar overlegde de DDMA samen met Emma.nl (branchevereniging e-mailmarketeers), Thuiswinkel.org (verkopers op afstand), NLIP (internetproviders) en Consumentenbond over het opstellen van een gedragscode voor e-mailmarketing. Het overleg gebeurde onder voorzitterschap van Ecp.nl . Doel was om hiermee spam tegen te gaan, een streven in lijn met wetgeving die nu in de maak is. Het overleg van de brancheorganisaties resulteerde in een concept-gedragscode.

Deze week liep het overleg definitief vast, nadat eerder al bleek dat er onderling onenigheid bestond over de handel in vergaarde e-mailadressen. Tijdens de Tweede Nationale E-mailmarketing Conferentie begin september kwam de tweespalt aan het licht . De DDMA maakte toen al duidelijk dat het weinig ziet in verdere beperking van wederverkoop (verhuur) van e-mailadressen, iets wat de andere partijen wel voorstonden. Deze week wees de DDMA de concept-code af en stapte uit het overleg.

Thuiswinkel.org, Emma.nl en de andere betrokkenen willen dat mensen die op een site hun e-mailadres afgeven en daarbij ook laten weten dat ze informatie van derden willen ontvangen (door een vakje aan te vinken), eerst duidelijk gemaakt wordt aan welke bedrijven het e-mailadres wordt verstrekt. Deze vorm van opt-in sluit aan bij Europese regels, bovendien zorgt het ervoor dat spam niet 'via de achterdeur' alsnog mogelijk wordt gemaakt, aldus de voorstanders van een dergelijke methode.

"Een beperking van wederverkoop is niet in het belang van mijn leden", zegt Dirk van der Steenhoven, directeur DDMA. "Om die reden konden we het niet accepteren." Verder beperkt het terugdringen van wederverkoop de handel, aldus Van der Steenhoven. "Het levert daarmee ook economisch nadeel op."

De opt-in variant voor wederverkoop is praktisch niet uitvoerbaar, betoogt Van der Steenhoven. "We weten namelijk niet vooraf welke bedrijven interesse hebben in zo'n bestand en kunnen dus niet vooraf aangeven aan wie het e-mailadres verkocht kan worden. Bovendien is een dergelijk dynamisch opt-in bestand niet te managen." De huurders van de adressen zijn echter bedrijven die soortgelijke producten en diensten leveren als waar de internetter aangaf in geïnteresseerd te zijn, aldus Van der Steenhoven. "Anders mogen de adressen niet geleverd worden, dat is al langer bepaald in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)."

"Lagere school kinderen"
Volgens Van der Steenhoven worden met het beperken van wederverkoop mensen "als kinderen van de lagere school" behandeld. "Je weet wat je doet op het moment dat je zo'n vakje aanvinkt om aan te geven dat je informatie van derden wilt ontvangen."
Maar weet je dan ook precies wat je krijgt?
"Dat is niet zo relevant. Wanneer je op een site voor digitale camera's aangeeft dat je geïnteresseerd bent in meer informatie, levert dat e-mails op over digitale camera's. Het is niet in het belang van een bedrijf om zo'n bestand te huren en vervolgens hele andere producten aan te gaan bieden, en volgens de Wbp is het ook niet toegestaan om in zo'n geval de adressen af te staan." Bovendien werkt het bij een ja/nee-sticker op de brievenbus ook niet veel anders, merkt Van der Steenhoven fijntjes op.

De DDMA-directeur windt zich op over het verwijt als zou wederverkoop de deur openzetten voor spam. "Ook vanuit de politiek werd dat gezegd. Dat wederverkoop spam oplevert is een volstrekt onzinnige veronderstelling. Bedrijven die deze adressen huren zijn er niet bij gebaat om te spammen."

De DDMA wil "zo snel mogelijk" met een eigen gedragscode komen voor e-mailmarketing, zegt Van der Steenhoven. "In grote lijnen zal die lijken op de code waarover we aan het onderhandelen waren. Alleen zal wederverkoop voor onze leden wel toegestaan zijn."

Het streven van de DDMA naar een eigen code kan echter snel achterhaald zijn, wanneer de Tweede Kamer een streep zet door wederverkoop. In hoeverre hiervoor steun is binnen de Kamer is onduidelijk.
Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft al aangegeven dat de verzender de toestemming moet hebben om iemand te benaderen. Dat is een probleem voor wederverkoop.
"De minister heeft iets te snel geantwoord, de Kamer moet zich daar nog over uitspreken. Wij zien de opt-in waarbij toestemming gegeven wordt door de internetter om ook informatie van anderen te ontvangen ook als een toestemming aan het bedrijf dat het adressenbestand huurt. We hebben goede hoop dat de Kamer gevoelig is voor onze argumenten."

En wanneer de Kamer wederverkoop afkeurt, sluit de DDMA zich weer aan bij de concept-code die er nu ligt?
"Daar kan ik nu niet op vooruitlopen. Eerst moet de wet er komen, dan wordt duidelijk wat we kunnen doen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond