Deel dit artikel
-

Eigenaar AllofMP3.com vrijgesproken

Een rechtbank in Moskou acht de eigenaar van muzieksite AllofMP3.com niet schuldig aan grootschalige inbreuk op auteursrecht.

Miljoenen internetgebruikers vonden in de Russische site AllofMP3.com lange tijd een goedkope website om legaal muziek te downloaden. De liedjes waar niet versleuteld met DRM, antikopieertechniek, en tot in hoge geluidskwaliteit te coderen. De Amerikaanse muziekindustrie oefende echter dermate veel politieke druk uit dat de site uiteindelijk dit jaar moest sluiten.

'RIAA weigerde samenwerking'

De eigenaar van AllofMP3.com, dat niet meer actief is, Denis Kvasov, stond woensdag voor de rechter in Moskou. Deze oordeelde dat Kvasov niet schuldig kan worden bevonden aan grootschalige inbreuk op auteursrecht.

De rechter vond dat er niet voldoende bewijzen waren voor de aanklacht. En bovendien stond de eigenaar van de site, het bedrijf Mediaservices, vergoedingen op auteursrechten af aan ROMS, de lokale rechteninnende instantie.

In de onderhandelingen met de RIAA, vertegenwoordiger van de Amerikaanse muziekindustrie, bood Kvasov hen nog aan vergoedingen direct te betalen. Dat aanbod werd afgeslagen.

De internationale vertegenwoordiger van de muziekbranche, The International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) gaat in hoger beroep.

Zelfde dienst, ander jasje

AllofMP3.com zette zijn activiteiten kort na de sluiting van de muziekwinkel voort op het domein MP3sparks.com, ook een site van Mediaservices.

De prijzen voor downloadmuziek liggen in Rusland aanmerkelijk lager dan in het westen. Een liedje kost ruwweg ongeveer 10 cent, een compleet muziekalbum 1 euro.

De muzieksite en en vermaakindustrie liggen overhoop met elkaar omdat Mediaservices de royalties betaalt volgens een financieel aantrekkelijke Russische wet, en niet volgens de westerse standaarden waarbij per liedje wordt afgerekend. AllofMP3 en MP3sparks rekenen af naar de hoeveelheid verkochte en verzenden data.

Eind 2006 bleek dat een Nederlands bedrijf, Chronopay, mede verantwoordelijk was voor de financiele afhandeling van de transactie op AllofMP3. Stichting Brein eiste dat Chronopay hiermee stopte. Het Amsterdamse bedrijf handelde tot eind maart de betalingsafhandelingen voor MP3sparks af.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond