Deel dit artikel
-

Is het einde van de cryptomixers nabij?

Tornado Cash is afgelopen woensdag door de Amerikaanse overheid op een sanctielijst geplaatst. Nog diezelfde dag is een 29-jarige Nederlandse ontwikkelaar door de FIOD aangehouden, zo werd vrijdag bekend. Betekent dit het einde van witwasmixers?

Tornado Cash biedt diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta. De onlinedienst maakt het daarmee mogelijk de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. De (criminele) herkomst van de cryptogelden wordt door dergelijke mixingservices veelal niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten.

Hoewel cryptomunten anoniem verhandeld kunnen worden, zijn criminelen die zich in crtpto’s laten uitbetalen niet vogelvrij. Transacties kunnen via het blockchain grootboek gewoon gevolgd worden en op het moment dat criminelen hun crypto’s willen inruilen voor dollars of euro’s zijn Ze kwetsbaar.

Met de komst van mixers is dat veranderd. Een bitcoin mixer gooit jouw bitcoins met die van anderen in een virtuele blender. Vervolgens krijg je bitcoins terug die niet meer naar de oorspronkelijke eigenaar zijn te herleiden.

Niet alle bitcoin mixers zijn ontwikkeld met criminaliteit in gedachten. Veel privacyvoorvechters vinden dat je volstrekt anoniem moeten kunnen zijn.

Er zijn gecentraliseerde mixers en gedecentraliseerde mixers. De eerste variant is de oudste en begint terrein te verliezen omdat gebruikers zich bij een gecentraliseerde partij moeten aanmelden. Dat is met de tweede variant niet nodig.

Daar staat tegenover dat veel handelsbeurzen of wisselkantoren het gebruik van bitcoin mixers nog verbieden.

Maar nu gaan overheden een stap verder: Sinds woensdag is het voor alle inwoners van de Verenigde Staten verboden om Tornado Cash te gebruiken, een van de populairste mixer. Al eerder kreeg Blender.io een verbod nadat duidelijk werd dat de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group hier veelvuldig gebruik van maakte. In 2019 heeft de Nederlandse FIOD samen met Interpol Bestmixer.io al eens uit de lucht gehaald. Het is de vraag of andere mixers zullen volgen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond