Deel dit artikel
-

Eindelijk financiële rust bij De Telefoongids

De schuldeisers hebben het niet meer voor het zeggen bij European Directories, het moederbedrijf van De Telefoongids. Investeerder Triton heeft nu 50,1 procent van de aandelen in handen.

Het Finse investeringsbedrijf Triton breidt zijn belang in European Directories uit tot 50,1 procent en krijgt het daarmee voor het zeggen. De tientallen andere schuldeisers houden 49,9 procent in handen en waarderen hun schulden af. Dat maakte de Europese uitgever van bedrijvengidsen vandaag bekend.

Triton bouwde begin dit jaar volgens de Financial Times een positie op van 29 procent en had kort voor de zomer de intentie om dat uit te breiden tot negentig procent. Dat plan ging niet door, maar werd uitgewerkt tot de situatie waarbij de Finnen het wel voor het zeggen hebben. Het hebben van een partij met de meerderheid van de aandelen geeft financiële rust bij European Directories en zijn dochterbedrijven, onder wie De Telefoongids.

De Finnen steken vijftien miljoen euro liquide middelen in de bedrijvengroep.

In strikte zin is er geen sprake meer van een groep bedrijven, aangezien de centrale strategiebepaling en centrale productontwikkeling verdwijnt. Iedere land wordt voor zich verantwoordelijk voor de koers.

Directeur Erik Hoekstra van De Telefoongids: “Je hebt geen ruis meer van een grote groep boven de organisatie. Bovendien verdwijnt nu een deel van de kosten van de schulden, wat ons extra middelen geeft om te investeren in de transitie.” Daarmee doelt Hoekstra op de strategie om binnen enkele jaren tachtig procent van de omzet uit online kanalen te halen, waardoor het bedrijf minder afhankelijk wordt van de papieren gidsen.

In september maakte De Telefoongids bekend dertig procent van de banen te schrappen voor het einde van het jaar.

Het Triton III Fund werd in 2009 opgericht en beheert investeringen van overwegend Europese partijen, onder wie pensioenfondsen, verzekeraars en familie- en overheidsfondsen. Triton investeert in Noord-Europese bedrijven in de sferen van zakelijke dienstverlening, industrieel, consument en gezondheid.

Foto: Nicolas Nova (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond