Deel dit artikel
-

Eindelijk schot in kassaloze supermarkt Amazon

Deze zomer zag het er nog even slecht uit voor Amazon Go, de kassaloze winkel die de retailer eind vorig jaar met veel tamtam had aangekondigd. Een van de initiatiefnemers had het bedrijf verlaten. Maar nu lijkt het concept alsnog van de grond te komen.

Volgens Bloomberg heeft de formule vertraging opgelopen omdat het technisch niet helemaal naar wens verliep. Nadat programmeurs waren ingehuurd, worden nu marketeers gezocht voor de uitrol.

Amazon Go is een supermarkt zonder kassa’s. Betalen doe je met de Amazon Go app. Die app hoef je alleen maar te gebruiken als je binnenkomt, daarna kan hij in zak of tas blijven zitten. Via computervisie en kunstmatige intelligentie ‘ziet’ de winkel wat je meeneemt en zelfs welke artikelen je na inspectie weer op het schap legt.

Tenminste: dat is de theorie, niet de praktijk. Bloomberg citeert ingewijden die zeggen dat het systeem groepen bezoekers (zoals gezinnen) nog moeilijk uit elkaar kan houden.

De enige Amazon Go winkel in Seattle was tot nu toe alleen toegankelijk voor werknemers van de retailer. Onduidelijk is of Amazon zich voorlopig tot die ene vestiging wil beperken of dat het onlangs overgenomen Whole Foods wordt betrokken bij verdere experimenten.

Ook Albert Heijn overweegt een volledig kassaloze supermarkt, vanaf volgend jaar wordt daarmee al geëxperimenteerd. Algemeen directeur Wouter Kolk wilde daar afgelopen zomer nog niet veel over kwijt, maar ook hier wordt gewerkt met een ‘tegoedpas’ en identificatie van personen en producten. Een aantal jaar geleden heeft de grootgrutter al eens zijn eerste AH to go geopend waarbij klanten alleen zelf producten kunnen scannen en betalen. Dat kan onder meer op het Centraal Station in Utrecht.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond