Deel dit artikel
-

‘Eindhoven wordt een Europese top 10 techhub’

Eindhoven kan binnen vijf jaar tot de top tien techhubs van Europa behoren. Volgens kenners van de lokale omgeving wijzen belangrijke signalen die kant op.

Nummer twee na Amsterdam en ergens in de top tien, zo schatten negen lokale ondernemers hun kansen in. Het is TechCrunch dat de moeite nam hen te bevragen naar hoe zij hun markt zien ontwikkelen.

Namen als Philips, NXP en ASML vallen amper. Het zijn start-ups die linksom of rechtsom in hun boeggolf zijn kunnen ontstaan. Hoewel het om een groep van divers pluimage gaat, is er wel een rode lijn in te herkennen.

De grootste focus van bedrijvigheid in Eindhoven en omgeving ligt op hightech machines bouwen, materialen en software ontwikkelen en kunstmatige intelligentie. Als je het op een grote hoop gooit, is het veel maar niet uitsluitend deeptech. Fintech en consumentendiensten groeien er in elk geval aanmerkelijk minder.

Een veelgehoorde verklaring voor het succes is de samenwerking tussen opleidingen, bedrijfsleven en overheid. Mensen weten elkaar makkelijk te vinden en laten zich leiden door het vinden van oplossingen. Het verhaal van TechCrunch signaleert dat met het vorderen van de tijd de universiteit verhoudingsgewijs een kleinere rol kunnen krijgen als ‘vonkopwekker’. Nieuwe initiatieven kunnen ook van daarbuiten komen.

Een aantal van de ondervraagde investeerders stelt, dat er relatief weinig early stage-investeerders zijn.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond