Deel dit artikel
-

Eindhoven geselecteerd als Nederlandse NAVO-hotspot AI

Komende jaren stroomt er 25 miljoen euro venture capital naar Eindhoven om innovaties in de technologische en militaire industrie te bespoedigen.

Het geld komt uit een potje van Defensie, voor de NAVO, en zal worden beheerd door de regionale ontwikkelingsmaatschappij BOM. De toewijzing draagt enig elan, omdat er per land maar één regio wordt aangewezen als beste voor dit soort duale innovaties. In de ogen van de militaire alliantie is dat Brabant.

“Het is een eerste stap om risicokapitaal te verschaffen om te investeren in deze innovatieve start-ups. In totaal investeert de NAVO een miljard om lokale ondernemingen te helpen hun civiele technologie voor militaire toepassingen klaar te maken.“

“Dit initiatief brengt niet alleen technologische vooruitgang naar conflictpreventie, maar pakt ook mondiale uitdagingen aan zoals energieschaarste en klimaatverandering. De samenwerking heeft al Nederlandse bedrijven als Kitepower en Lobster Robotics aangetrokken, die zich richten op militaire toepassingen voor civiele producten. Nu Brainport deze rol op zich neemt, schept het een precedent voor toekomstige samenwerkingsverbanden in het versterken van wereldwijde veiligheid door innovatie.”

Kitepower heeft zijn wortels in Delft, waar het ontstond uit een idee van astronaut Wubbo Ockels.

Praktische alle regionale hubs in Europa en de VS die deelnemen aan dit programma richten zich in elk geval op AI-toepassingen, maar ook ruimtevaart, biotech en micro-elektronica staan op de agenda. Bedrijven die worden geselecteerd door deelname bouwen civiele en wetenschappelijke toepassingen die tegelijkertijd van onderscheidend nut zijn voor militaire domeinen.

Het hoofdkantoor van het NATO Innovation Fund (NIF) zit in Nederland. Daar werd een jaar geleden in internationaal verband toe besloten.

Foto: EU2016-NL (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond