Deel dit artikel
-

Eindhoven lanceert Smart City StarterK!t

Eindhoven lanceert vandaag tijdens het Beyond Data Event een zogeheten Smart City StarterK!t. Daarmee kunnen overheden en andere partijen versneld transformeren naar een ‘smart society’, een slimme samenleving.

Steeds meer apparaten communiceren met het internet. Niet alleen met huishoudelijke apparaten, maar ook met toepassingen in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld een systeem dat bijhoudt hoeveel parkeerplaatsen in het centrum bezet zijn en je naar de dichtstbijzijnde vrije plek gidst. Of sensoren in het riool die registreren welke drugs in het water zitten. Camera’s en sensoren in de openbare ruimte zorgen voor een vlotte doorstroming van het verkeer.

De StarterK!t die is ontwikkeld door stichting DITSS (Dutch Institute Technology, Safety and Security) en de gemeente Eindhoven, samen met partners Atos, advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken, TU/e en Fontys, bestaat uit twee ‘koffers’ met verschillende typen instrumenten: beleidsinstrumenten en technologische instrumenten.

In de eerste koffer bevinden zich beleidsinstrumenten als de Open Data Principes en het IoT Charter (IoT = internet of things) van de gemeente Eindhoven. Deze documenten helpen een gemeente (of een andere partij) de transitie naar een slimme samenleving in goede banen te leiden.

De tweede koffer bevat de software die in Eindhoven is ontwikkeld om de veiligheid op het Stratumseind, het grootste uitgaanscentrum van Eindhoven, te vergroten. In Eindhoven deed DITSS (Dutch Institute for Technology Safety & Security) vijf jaar lang onderzoek, onder meer met videocamera’s die bewegingen in de stad kunnen tellen, zodat bijvoorbeeld op Koningsdag grote mensenmassa’s beter over de stad kunnen worden verspreid.

De gemeente Eindhoven heeft met ontwikkelaar Atos afspraken gemaakt om de gebruikte platformcomponenten en de bijbehorende installatiehandleiding gratis ter beschikking te stellen. Andere partijen kunnen daardoor het leergeld dat de gemeente Eindhoven betaalde besparen en in kortere tijd, en bovendien tegen lagere kosten, hun uitgaanscentrum veiliger maken. Details worden vandaag besproken tijdens het congres in Eindhoven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond