Deel dit artikel
-

Elon Musk activeert Starlink voor Iran

SpaceX CEO Elon Musk wil zijn satellietinternetdienst Starlink activeren om Iraniërs van onafhankelijke informatie te voorzien.

Iran heeft in veel steden het internet afgesloten na massale protesten. Ook wordt de toegang tot apps als WhatsApp, Signal en Instagram beperkt.

De onrust begon bekend werd dat een zekere Mahsa Amini was gestorven nadat ze was aangehouden door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed aan de kledingvoorschriften hebben gehouden. De autoriteiten beweren dat ze aan een hartaanval is gestorven.

In tientallen steden door heel het land gaan nog altijd duizenden demonstranten de straat op. Het zijn de grootste demonstraties sinds de protestgolf die eind 2019 uitbrak nadat de brandstofprijzen werden verhoogd.

Het Iraanse leger kondigde deze week aan dat het ‘de vijanden zal confronteren’.  Veiligheidstroepen schieten met scherp, ook worden er waterkanonnen en traangasgranaten ingezet.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën publiceerde vrijdag nieuwe richtlijnen voor het uitbreiden van internetdiensten aan Iraniërs. Ieder bedrijf dat voldoet aan de criteria van de nieuwe licentie mag internetactiviteiten in Iran voortzetten ‘zonder aanvullende toestemmingen te hoeven vragen’.

Normale Iraanse burgers hebben vooralsnog weinig aan Starlink. Daarvoor zijn speciale satellietontvangers nodig.

Musk heeft eerder zijn Starlink satellietbreedbanddienst gratis ter beschikking gesteld aan Oekraïne voor zijn strijd tegen de Russische invasie.

Foto Shutterstock

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond