Deel dit artikel
-

Emerce 100: de beste bedrijven in e-business 2020

Vandaag verschijnt de vijftiende editie van Emerce 100, een speciale jaarlijkse uitgave van Emerce. Hier geven we weer hoe beslissers uit de online industrie de prestaties beoordelen van dienstenleveranciers, verdeeld over tientallen categorieën.

Het onderzoek bestrijkt uit een vijftal gebieden: Bureaus, E-business services, Media & Advertising, Software en Venture. In het verleden ging het over honderd bedrijven, maar inmiddels is de lijst aanmerkelijk gegroeid. Dit jaar onderzochten we 868 bedrijven, veertien procent meer dan vorig jaar. Een van de oorzaken voor die toename is het immer groeiend aantal specialismen en aanbieders in de e-businessmarkt, wat tevens vraagt om een meer uitgesplitste analyse.

Wat we presenteren is een imago-onderzoek, weergegeven op een 7-puntsschaal; het aantal sterren is daarmee maximaal zeven. Dat onderzoek is uitgevoerd door Motivaction en is verrijkt met andere relevante marktdata.

BUREAUS

2020 - Analytics & optimalisatiebureaus

BedrijfScore
Oogst (part of Merkle)
Braingineers
WUA!
ClickValue (part of Level-Up)
MeasureWorks
MeMo2
Netprofiler (part of Level-Up)
Online Dialogue
Digital Power
Adversitement
Little Rocket (voorheen Green Orange)
Begradient

De categorie E-mailmarketingbureaus is hernoemd naar Marketing automation bureaus. Daarnaast is er dit jaar de nieuwe categorie Influencer marketing bureaus.

Vorig jaar stonden er iets minder bureaus in dit lijstje, deze keer groeit het aantal weer aan tot twaalf. We zien dezelfde aanbieders als vorig jaar, aangevuld met Little Rocket | engineers van data+software (vorig jaar in Digital agency online campaign) en Adversitement (terug sinds 2016). Oogst, Braingineers en WUA! delen de koppositie met allen 5 sterren.


2020 - Digital agency fullservice groot

BedrijfScore
Merkle Nederland
ISAAC
TRIMM
INFO
Xebia Nederland
Osudio
Accenture Interactive
Edenspiekermann
Fabrique
Conclusion Digital
Incentro
Digitas
We are you
Clockwork
Mirabeau
Emakina
Indivirtual
Lukkien
Youwe
Macaw
Valtech
Dept
Deloitte Digital
The Valley
RIFF Nederland

In de categorie grote bureaus deze keer 25 vermeldingen (tegen 24 in 2018). Merkle Nederland – eerder niet hier vermeld – komt binnen met 5,5 sterren en nestelt zich naast ISAAC, dat al voor de derde keer op rij diezelfde score heeft. Ook nieuw in dit rijtje grote bureaus zijn Xebia Nederland en We are you. Accenture Interactive, INFO, Incentro en Conclusion Digital verbeteren zich met een halve ster, Osudio doet dat met een hele ster.


2020 - Digital agency fullservice middelgroot

BedrijfScore
E-sites (part of Handpicked)
Bitfactory
Arlanet
Lab Digital
a&m impact
Kaliber
4Net (part of 4NG)
Adwise - Your Digital Brain
Burst
DotControl
Gravity
Hoppinger
Freshheads
theFactor.e
Redkiwi
Greenberry
One Shoe
Label A
Jungle Minds
Magneds
AlienTrick
Grrr
Intracto
Limesquare
iWink
IN10
Netvlies
Gracious
WebNL
Snakeware
Finalist

Het grote aantal van 31 vermeldingen in de middelgrote lijst blijft gelijk. Nieuwe namen in het overzicht zijn 4Net (part of 4NG), Gravity, Limesquare, iWink, WebNL, Lab Digital en a&m impact. Deze laatste twee noteren direct al 5,5 sterren. Arlanet gaat van 4,5 naar 5,5 sterren. E-sites had er vorig jaar al 5,5. Bitfactory schaart zich nu bij de 5,5-sterrenbureaus. Freshheads, theFactor.e en DotControl behalen allemaal een halve ster meer dan vorig jaar. Opvallend in deze categorie zijn de bovengemiddelde scores op kennis/knowhow.


2020 - Digital agency fullservice klein

BedrijfScore
Elevate Digital
Goeiezaak.com
PUURPXL
BERT
Vruchtvlees
Digital Natives
050media
Dutchwebdesign
Maatwerk Online
Elephant
Zicht Online
/CMCG
Zeo

Het aantal kleine bureaus is weer terug op het niveau van twee jaar geleden. Zes namen die al eerder genoteerd werden, zeven nieuwe namen. Elevate Digital laat als nieuwkomer een uitzonderlijke score zien van 6 sterren. De andere nieuwkomers zijn Zeo, Elephant, MaatwerkOnline, 050media, Vruchtvlees en BERT.


2020 - Digital agency online campaign

BedrijfScore
ZIGT Media Science
GuiltyPeople
Born05
ACHTUNG!
RLVNT
C2B
Energize
Woedend!
Havana Harbor
CODE D'AZUR
Dept
Isobar
DDB Unlimited
Havas Lemz

In deze categorie zijn er dit jaar geen nieuwe namen; het lijstje is van achttien naar veertien gegaan. RLVNT, ACHTUNG! en Born05 plussen op en hebben 5 sterren, naast ZIGT Media Science, Guilty People en C2B dat na een jaar afwezigheid weer terug in de lijst is.


2020 - Digital agency specialized

BedrijfScore
Bikkelhart
Hike One
Cooler Media
Informaat
Concept7
Funk-e
Keen Design
Entopic
Valsplat

De lijst hier is even lang als de vorige editie. Drie bureaus eruit, drie erin. Hike One is nieuw en voert het overzicht samen met Bikkelhart aan met 5,5 sterren. Beiden worden gewaardeerd om hun kennis/knowhow. Cooler Media en Keen Design stonden ook nog niet eerder in dit overzicht. Informaat heeft er een halve ster bij in vergelijking met vorig jaar.


2020 - Digital marketingbureaus groot

BedrijfScore
Yourzine (part of Adeptiv)
Reprise
Storm Digital
Oogst (part of Merkle)
Searchresult (part of Adeptiv)
Artefact
Greenhouse Group
Traffic Builders
Netprofiler (part of Level-Up)
Maxlead
OrangeValley

In deze editie van de E100 zien we de volgende verschuivingen in aantallen Digital marketingbureaus. Deze keer negen grote (vorig jaar dertien), veertien middelgrote (vorig jaar vijftien) en zeventien kleine (vorig jaar zestien).

In het overzicht van de grote bureaus zijn in de elf noteringen (vorig jaar dertien) drie nieuwe namen te onderscheiden: Netprofiler, Artefact (komen van middelgroot) en Reprise. Yourzine behaalt voor het derde jaar op rij 5 sterren.


2020 - Digital marketingbureaus middelgroot

BedrijfScore
Pink Marketing
Fingerspitz (part of Handpicked)
Orangedotcom
DailyDialogues
Happy Leads
PauwR
Happy Cactus
SDIM
Tomorrowmen
AdResults
Booming
daar-om.nl
Nochii
Brandfirm
Happy Idiots

Hoewel het aantal middelgrote bureaus vrijwel gelijk blijft, zijn er toch de nodige verschuivingen. Nieuw zijn hier daar-om.nl, SDIM, Happy Cactus, Pink Marketing en Tomorrowmen, waarbij de laatste twee van klein komen. Pink Marketing en Orangedotcom gaan van 4,5 naar 5 sterren. DailyDialogues houdt aan de 5 sterren van vorig jaar vast.


2020 - Digital marketingbureaus klein

BedrijfScore
Harvest Digital
Rockboost
DEA.Amsterdam
DoubleSmart
RED Online Marketing
DBOM
Fosby
Copper IM
Bambuu
Crowdmedia
Traffic Today
WeLikeMilk
Online Klik
Olifant Media
Whello
Rocket Digital
BlooSEM
Conversive

Het aantal kleine bureaus groeit van zestien naar negentien. DEA.Amsterdam en Rockboost hebben opnieuw 5,5 sterren, en worden nu vergezeld door Harvest Digital (vorig jaar goed voor 5 sterren). Ook Happy Leads en Copper IM krijgen er een halve ster bij. Nieuw zijn Fosby, Crowdmedia, Traffic Today, Online Klik, Olifant Media en Rocket Digital


2020 - Digital production agency

BedrijfScore
DPDK
Superhero Cheesecake
Q42
Studio Kraftwerk
MediaMonks
Us Media

In deze, in 2018 nieuwe categorie, op één na dezelfde aanbieders, met bijna dezelfde goede waarderingen. Studio Kraftwerk is de enige nieuwe naam in het rijtje. DPDK krijgt de beste beoordelingen voor flexibiliteit; Q42 voor kennis/knowhow.


2020 - E-commerce bureaus

BedrijfScore
Evoworks
Bluebird Day (part of Handpicked)
Experius
XSARUS
MediaCT
Wunderman Thompson Commerce
Yellowgrape
Divide
Yellowlab
ISM eCompany
De Nieuwe Zaak
Evident
Netivity

Na twee jaar met rond de twintig namen, terug naar dertien aanbieders. Nieuw hier is Wunderman Thompson Commerce, goed voor 4,5 sterren. Bluebird Day heeft net als vorig jaar 6 sterren. Evoworks weet ook 6 sterren binnen te halen, een halve meer dan vorig jaar. MediaCT heeft eveneens een halve ster meer en komt op 5 uit.


2020 - Marketing automation bureaus

BedrijfScore
100%EMAIL
Ematters
Qamel
RapidSugar
Oxyma (part of Merkle)
Online Marketing Group (OMG)
e-Village
Impress - 4DMS
Emark
Add to Favorites

Het lijstje Marketing automation bureaus is flink uitgedund. Nog maar tien noteringen tegen zestien vorig jaar. Enige nieuwe naam is Online Marketing Group (OMG) (in eerdere jaren in een andere categorie). 100%EMAIL pakt deze editie de koppositie met maar liefst 6 sterren, Qamel, RapidSugar en Ematters verbeteren zich met een halve ster.


2020 - Mediabureaus

BedrijfScore
Universal Media
Zuiver Media
Abovo Media
Initiative Media
ZIGT Mediabureau
M2Media
The online company
Vizeum
Mindshare
De Media Maatschap
Carat
MediaCom
OMD Nederland
Stroom mediacommunicatie
Zenith
Starcom
Havas Media

Geen nieuwe vermeldingen in deze categorie, terwijl er één bureau uit het overzicht verdwenen is. Daarbij zijn de waarderingen gelijk of iets minder aan die van vorig jaar. Uitzondering vormt Universal Media die van 4,5 naar 5 sterren gaat.


2020 - Mobile bureaus

BedrijfScore
aFrogleap (part of Merkle)
Sharewire
Oberon
M2mobi
The Mobile Company
IceMobile
Mobiquity
Triple

Nog maar acht vermeldingen in deze lijst, tegen elf in 2019. Viel aFrogleap vorig jaar al op met 6 sterren, nu zijn dat er zelfs 6,5! Oberon gaat van 4,5 naar 5 sterren, evenals Sharewire. Triple is na een jaar met te weinig vermeldingen terug in het overzicht.


2020 - Social en content bureaus

BedrijfScore
Your Social (part of Merkle)
RauwCC
SOCIAL.INC
GoSpooky
Dorst & Lesser
Yune
Blossom_Greenhouse
Blauw Gras
Wavemaker
WeDigital

Exact hetzelfde rijtje namen in deze categorie als vorig jaar. De lijst wordt opnieuw aangevoerd door Your Social, dat de stijgende lijn met weer een halve ster voortzet tot 6 sterren. RauwCC en SOCIAL.INC verbeteren zich naar 5,5 sterren. Maar ook Dorst&Lesser, Blossom en Yune doen het een halve ster beter dan vorig jaar.


2020 - Tradingdesk bureaus

BedrijfScore
VDX.tv (voorheen Exponential Interactive)
Cadreon
Searchresult (part of Adeptiv)
Abovo Media
Amnet
DQ&A

VDX.tv (voorheen Exponential Interactive) en Cadreon gaan naar 5,5 sterren en voeren daarmee de lijst aan. Exponential kent met name goede waarderingen voor betrouwbaarheid en flexibiliteit, Cadreon voor prijs-kwaliteit. Amnet haalde vorig jaar de lijst niet, deze keer zijn ze terug met 4 sterren. 


2020 - Influencer marketing bureaus

BedrijfScore
BRANDAMBASSADORS
LinkPizza
Influencer Marketing Agency
Hot Pink Media
Storyboard
Social1nfluencers

In deze nieuwe categorie zes aanbieders, waarvan we Hot Pink Media eerder in 2018 bij de e-commercebureaus zagen. Als Influencer bureau behalen ze 4,5 sterren. BRANDAMBASSADORS heeft de beste scores voor prijs-kwaliteit en flexibiliteit, LinkPizza voor betrouwbaarheid.

E-BUSINESS SERVICES

2020 - Consultants

BedrijfScore
SparkOptimus
Bain & Company
Boston Consulting Group
EY VODW
McKinsey & Company
Deloitte
Boer & Croon
DigitalWorks
EY
PwC
Accenture
KPMG

Waren er vorige keer vijf Consultants die 5 sterren behaalden, nu zijn dat er nog drie. Boston Consultancy Group en SparkOptimus behouden hun 5 sterren en krijgen gezelschap van nieuwkomer Bain & Company. Alle andere consultants krijgen 4,5 sterren, wat voor EY VODW een kleine verbetering betekent.


2020 - Fulfilment verzending

BedrijfScore
Dynalogic
DHL
PostNL
UPS
B2C Europe
DPD
FedEx
TNT
Sandd
GLS

Halveerde de lijst verzenders vorig jaar, nu is deze stabiel gebleven. Dynalogic gaat met een hele ster omhoog en voert dit overzicht aan met 5,5 sterren. DHL en PostNL handhaven hun 5 sterren, UPS gaat van 4,5 naar 5 sterren. B2C Europe kwam vorig jaar niet in het overzicht voor, maar is nu terug.


2020 - Fulfilment warehousing

BedrijfScore
Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services
Bleckmann
DSV Multi-Channel Fulfilment
Katoen Natie
Nic. Oud
MCS Fulfilment
Active Ants
CB
Montapacking
Rhenus Logistics
Salesupply

Bleckmann was even een jaartje uit de lijst, maar komt goed terug met 5,5 sterren, met name vanwege hun flexibiliteit. Daarmee zijn ze samen met nieuwe naam Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services topscoorder. DSV Multi-Channel Fulfilment is al jaren een bekende in de lijst en behaalt dit jaar 5 sterren. Terug in de lijst zijn MCS Fulfilment en Nic. Oud met resp. 4,5 en 5 sterren. Nieuw zijn Montapacking, Rhenus Logistics en Salesupply.


2020 - Hosting shared & managed

BedrijfScore
True
Argeweb
Hipex
TransIP
Byte
Antagonist
Hostnet
Yourhosting
Mijndomein
STRATO

Met tien vermeldingen is dit lijstje opnieuw flink korter dan vorig jaar (toen vijftien, in 2018 nog negentien). Argeweb, True en Hipex blijven aanvoerder van de lijst met 5,5 sterren. Antagonist is nieuw in deze categorie. Hostnet heeft er een halve ster bij ten opzichte van vorig jaar. True kent de beste waardering voor hun flexibiliteit.


IT-services, met vorig jaar achttien vermeldingen, is in deze editie opgesplitst in vier nieuwe categorieën:

  • IT: Cloud Service Provider
  • IT: Managed Service Provider
  • IT: Outsourcing company
  • IT: Telecommunications Service Provider

2020 - IT: cloud service provider

BedrijfScore
RoutIT
Amazon Web Services
Dutch Cloud
Google Cloud Platform
IBM Cloud
LeaseWeb

IBM Cloud kende de voorgaande drie jaren ook steeds 5 sterren. Leaseweb staat opnieuw in het overzicht, na één jaar afwezigheid. RoutIT, Amazon Web Services, Dutch Cloud en Google Cloud Platform zijn namen die we nog niet eerder zagen. Amazon Web Services en Google Cloud Platform hebben goede scores voor hun kennis/knowhow.


2020 - IT: managed service provider

BedrijfScore
Microsoft Azure
Ilionx
Intermax
NTT Ltd. Netherlands
NEC
HP Enterprise
Atos
Cognizant
Sentia

Negen vermeldingen in deze categorie. Daarvan stonden Intermax, NEC, HP Enterprise en Atos vorig jaar ook in de lijst. NTT Ltd. Netherlands stond er in 2018 in, net als Sentia. Cognizant werd in 2016 genoteerd. Microsoft Azure en Ilionx stonden nog niet eerder vermeld bij de IT-serviceverleners.


2020 - IT: outsourcing company

BedrijfScore
Siemens
Capgemini
Arvato Systems
Accenture

Siemens heeft voor het derde jaar 5 sterren. De overige Outsourcers kennen dit keer allemaal een iets lagere waardering. 


2020 - IT: telecommunications service provider

BedrijfScore
KPN
Ericsson
Huawei
VodafoneZiggo
T-Mobile/Tele2
Fujitsu
Orange Business Services
Hitachi
BT

In deze categorie behalen alle aanbieders redelijke rapportcijfers, die over het algemeen iets lager zijn dan vorig jaar. KPN is terug in dit overzicht, Orange Business Services, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2 zijn hier nieuwe namen.


 

2020 - Opleidingen & trainingen

BedrijfScore
Frankwatching
Beeckestijn Business School
Nyenrode
NIMA
LOI
TIAS School for Business and Society
LECTRIC
NTI
ISBW
NCOI
SRM

Bijna alle aanbieders van de vorige editie zien we terug. Frankwatching gaat er een halve ster op vooruit en wordt het best gewaardeerd. Nyenrode en Beeckestijn Business School en ISBW behouden hetzelfde aantal sterren als vorig jaar.


 

2020 - Payment methods

BedrijfScore
iDEAL
MasterCard
PayPal
AfterPay
Klarna
Visa
American Express

In de Payment methods zien we slechts minimale verschuivingen bij dezelfde aanbieders als vorig jaar. iDEAL heeft voor het vierde jaar achtereen 5,5 sterren. MasterCard doet al 5 jaar consequent 5 sterren. Klarna is nieuw in het overzicht. American Express haalt een halve ster meer binnen. 


 

2020 - Payment service providers

BedrijfScore
Pay.nl
Mollie
Adyen
CM.com
Buckaroo
MultiSafepay
Ingenico
MultiCards
Worldpay
Sisow

In plaats van de twaalf aanbieders in 2019, nog maar tien aanbieders in 2020. Pay.nl staat opnieuw bovenaan met 5,5 sterren. De overige aanbieders behalen allemaal 4,5 of 5 sterren. Buckaroo, Mollie, MultiSafepay en CM.com houden aan hun 5 sterren van vorig jaar vast. Adyen heeft de beste waarderingen voor hun kennis/knowhow.

MEDIA & ADVERTISING

2020 - Data suppliers

BedrijfScore
digitalAudience
Whooz
Eyeota
EDM
Weborama

Dit jaar hebben we twee nieuwe subcategorieën: Ad exchanges en Digital Asset Management.

Deze categorie was vorig jaar nieuw binnen Media & advertising. Ook nu vijf namen: vier reeds bekend. Eén nieuwe, die ook als enige 5,5 sterren behaalt vooral op grond van betrouwbaarheid: digitalAudience


2020 - Demand side platforms

BedrijfScore
Google Marketing Platform
Platform 161
Adform
ORTEC | adscience
AppNexus
Criteo

Was het aantal Demand Side platforms na een kleine teruggang vorig jaar weer op niveau, daar is nu weinig van over. Nog slechts zes aanbieders in de lijst. Aangevoerd door Platform 161 en Google Marketing Platform met 5 sterren. AppNexus en Criteo staan stabiel voor het derde jaar op 4,5 sterren.


2020 - Marketplaces

BedrijfScore
bol.com
Wehkamp
Zalando
Marktplaats
AliExpress
fonQ
eBay

Exact dezelfde zeven aanbieders als vorig jaar. Allemaal moeten ze het met een halve ster minder doen dan. bol.com blijft met 5 sterren lijstaanvoerder. De andere zes gaan hun tweede jaar in deze categorie in met 4,5 sterren.


2020 - Jobboards

BedrijfScore
Monsterboard
Nationale Vacaturebank
Indeed
Vacatures.nl
Werkzoeken.nl
Glassdoor

In deze categorie dezelfde aanbieders als in 2019. Daarvan behaalt alleen Vacatures.nl hetzelfde aantal sterren, de overige jobboards hebben een halve ster ingeleverd.


2020 - Media - affiliate networks

BedrijfScore
TradeTracker
Daisycon
Tradedoubler
Awin

Dezelfde vier aanbieders als de vorige editie, waarbij Daisycon en TradeTracker iets beter gewaardeerd worden.


2020 - Media - broadcasters

BedrijfScore
RTL Nederland
Ster
Fox Networks
Talpa Network Radio
Vice Media
Talpa Network TV

Lieten de Broadcasters vorig jaar nauwelijks verschuivingen zien, nu zijn er drie aanbieders uit de lijst, en vervangen door nieuwe namen Talpa Network TV en Vice Media. De overige vier zijn al drie jaar constant met hun 4,5 sterren.


2020 - Media - publishers

BedrijfScore
DPG Media
MT MediaGroep
Business Insider
FD Mediagroep
NRC Media
Hearst Netherlands
IDG
Audax
ANWB Media
Bindinc.
Reed Business Information
Sanoma (nu DPG Media)
Sdu
Mediahuis (voorheen TMG Media)
WPG Media

Nieuw bij de Publishers is Business Insider, met 5 sterren. FD Mediagroep verbetert zich naar 5 sterren, DPG Media en MT MediaGroep handhaven zich op de 5. Sdu kan ook een halve ster meer bijschrijven. 


2020 - Media - sales houses

BedrijfScore
WebAds
MediaBookers
Adfactor
Massarius
BrandDeli
Mannenmedia

MediaBookers is nieuw in dit overzicht, waarin vijf van de acht namen terugkomen van vorig jaar. MannenMedia blijft stabiel met 4,5 sterren, de andere aanbieders worden iets beter gewaardeerd en stijgen naar 5 sterren.


2020 - Mobile en video advertising

BedrijfScore
MobPro
Smartclip
SpotX
Streamads
Video Media Group

In dit overzicht geen nieuwe namen. Scores zijn ook nagenoeg gelijk. MobPro zet de stijgende lijn door van 4,5 sterren in 2018, 5 sterren in 2019 naar 5,5 sterren in 2020. 


2020 - Social platform

BedrijfScore
YouTube
LinkedIn
Instagram
Pinterest
Facebook
Snapchat
TikTok
Twitter
Tumblr

Er is niet veel veranderd bij de Social platforms. Bijzonder zijn de constante scores: LinkedIn en YouTube hebben al vijf jaar 5 sterren. En ook Pinterest en Snapchat zijn heel constant met al vijf jaar 4,5 sterren.


2020 - Vergelijkers

BedrijfScore
Tweakers
Kieskeurig.nl
Prijsvergelijk.nl
Vergelijk.nl
besteproduct.nl
beslist.nl
Twenga

Enkele Vergelijkers die vorig jaar het overzicht niet haalden vanwege te weinig vermeldingen zien we weer terug: Twenga en besteproduct.nl. Tweakers voert voor het vijfde jaar de lijst aan met 5 sterren, opnieuw vanwege goede scores voor kennis/knowhow.


2020 - Ad exchanges

BedrijfScore
Google Ads
JustPremium
OpenX
Rubicon Project

Een nieuwe categorie, met verschillende namen die eerder in andere categorieën binnen de media-aanbieders opgenomen waren. Zo stond bijvoorbeeld Rubicon Project in 2019 bij Demand side platforms, en was JustPremium in 2018 te vinden bij de Sales houses. Google Ads heeft de 5 sterren met name te danken aan de goede waarderingen voor kennis/knowhow.


2020 - Digital Asset Management (DAM)

BedrijfScore
Cordeo
Comrads Solutions
Bynder
Cocoon

Er worden hoge ogen gescoord bij deze nieuwe categorie: twee maal 5,5 sterren en twee maal 5 sterren. De kennis/knowhow en flexibiliteit worden bij Cordeo en Comrads Solutions exact gelijk gewaardeerd.

SOFTWARE

2020 - Analytics & optimalisatie software

BedrijfScore
AdCalls
Google Analytics
Hotjar
Datatrics
Visual Website Optimizer
Clicktale
SalesFeed
Adobe Analytics
Optimizely
SiteSpect
Webtrends
SAS Marketing Automation

Hier 1 nieuwe subcategorie: Product information management

In deze categorie één aanbieder minder dan in de vorige editie. Daarbij is er één nieuwkomer –SalesFeed – en één ‘herintreder’: SiteSpect. AdCalls en Google Analytics hebben opnieuw 5,5 sterren. Google Analytics heeft de beste cijfers voor kennis/knowhow, AdCalls voor betrouwbaarheid.


2020 - CMS software commercial

BedrijfScore
e-Spirit
Bloomreach
Magnolia
Kentico
Acquia
Episerver CMS
Sitecore
Sitecore
GX Software
Smartsite

Hier zien we OpenText als enige nieuwe, of beter terugkerende naam na een jaar uit de lijst te zijn geweest. Alle 5 sterren-aanbieders van vorig jaar hebben hun 5 sterren behouden, Acquia heeft zich bij hen gevoegd.


2020 - CMS software open source

BedrijfScore
Umbraco
WordPress
nopCommerce
Drupal
TYPO3
Joomla

Bij de aanbieders van CMS open source dezelfde namen als vorig jaar, aangevuld met nopCommerce. Umbraco wordt opnieuw beter gewaardeerd en gaat nu naar 5,5 sterren. WordPress behaalt al jaren achtereen dezelfde goede score van 5 sterren. 


2020 - E-commerce software commercial

BedrijfScore
Spryker Systems
Magento
Episerver Commerce
Shopify
Intershop Communications
Lightspeed
Mijnwebwinkel
Salesforce Commerce Cloud
CCV Shop
IBM WebSphere Commerce
Oracle Commerce Cloud
SAP Commerce Cloud

Het overzicht E-commerce software commercial is aan veranderingen onderhevig. Groeide het aantal vorig jaar van vijf naar dertien, nu zijn het er weer twaalf, waarvan drie nieuwe: Spryker Systems, Shopify en SAP Commerce Cloud. Episerver Commerce gaat van 4,5 naar 5 sterren. CCV Shop, Magento, Lightspeed en Salesforce Commerce Cloud behouden het sterrenaantal van de vorige editie. 


2020 - E-commerce software open source

BedrijfScore
Shopware
Magento
OpenCart
WooCommerce
PrestaShop
Drupal Commerce

Nagenoeg dezelfde lijst als die van vorig jaar, met het verschil dat Shopware een hele ster erbij heeft gekregen dankzij positieve waarderingen voor kennis/knowhow, prijs-kwaliteit en flexibiliteit.


2020 - E-mailmarketing software

BedrijfScore
Copernica
MailChimp
Spotler Nederland
Clang
Oracle Responsys
Campaign Monitor
Tripolis Solutions

In dit overzicht opnieuw twee aanbieders minder dan vorig jaar. Geen nieuwe namen die erbij komen. Copernica gaat van 4,5 naar 5 sterren, Clang gaat van 4 naar 4,5 sterren.


2020 - IT-security

BedrijfScore
F-Secure
ESET
Sophos
IBM
McAfee
RSA Security
Symantec
Trend Micro

De uitstekende scores van vorig jaar zijn iets getemperd. We zien hier alleen namen die al eerder in het overzicht stonden. ESET is na twee jaar afwezigheid in de lijst – na eerder 5 sterren als antivirusaanbieder – weer terug. Had F-Secure vorig jaar de beste betrouwbaarheidscijfers, nu is dat voor kennis/knowhow.


2020 - Marketing automation software

BedrijfScore
Ternair
HubSpot
SharpSpring
Notificare
Marketo
Spike
Adobe Campaign
Active Campaign
Salesforce Marketing Cloud
ACTITO Netherlands
Salesforce Pardot
Selligent
Bronto
Act-On
Oracle Eloqua
Webpower
DotDigital

Na vorig jaar een groei van dertien naar zeventien blijft het aantal nu gelijk. Vier nieuwe namen in het overzicht: Spike, ACTITO, Act-On en DotDigital. Webpower is na één jaar afwezigheid terug. Ternair gaat van 5 naar 5,5 sterren en voert daarmee de lijst aan.


2020 - Social software

BedrijfScore
inSided
Tracebuzz
Coosto
Salesforce Social Studio
Sprinklr
The Next Ad
OBI4wan
Media Injection
Hootsuite
Meltwater
SocialBrands

Bij de Social software zien we al een aantal jaar een vast groepje aanbieders. Media Injection is terug, met het voor hen vertrouwde aantal van 4,5 sterren. Insided gaat met een halve ster in de plus naar 5,5 sterren en de koppositie, en ook Tracebuzz, Salesforce Social Studio en Meltwater mogen een halve ster bijschrijven ten opzichte van vorig jaar.


2020 - PIM software

BedrijfScore
Akeneo
inRiver Benelux
Oracle Nederland
SAP Product Content Hub

In deze nieuwe categorie vier aanbieders met gemiddeld tot zeer goede waarderingen.

VENTURE

2020 - Accelerators

BedrijfScore
Collider
MediaMatters
HighTechXL
Rockstart
PortXL
Startupbootcamp

Accelerators halen opnieuw goede en uitstekende rapportcijfers. Twee nieuwe namen: Collider en Rockstart (deze laatste stond eerder met 5 sterren bij de Incubators). HighTechXL en MediaMatters gaan van 5 naar 5,5 sterren.


2020 - Crowdfunders

BedrijfScore
CrowdAboutNow
Seedrs
Collin Crowdfund
Symbid
Oneplanetcrowd
Kapitaal Op Maat
Geldvoorelkaar.nl
Funding Circle

De lijst Crowdfunders is met één naam uitgebreid, waarbij de scores iets zijn teruggelopen. Seedrs is hier de nieuwkomer. Oneplanetcrowd, Collin Crowdfund en Kapitaal op Maat houden vast aan hun sterren van vorig jaar.


2020 - Incubators

BedrijfScore
Inqubator Leeuwarden
Dutch Game Garden
Braventure
YES!Delft
STARTUP/eindhoven
Crosspring
Erasmus Centre for Enterpreneurship

Van de tien namen die vorig jaar in het overzicht stonden, zijn er nog drie over. Dutch Game Garden gaat nu naar 5,5 sterren. Nieuw zijn Inqubator Leeuwarden – dat hoog scoort op betrouwbaarheid – Braventure, STARTUP/eindhoven en Crosspring. Opvallend is dat opnieuw geen van de aanbieders minder dan 5 sterren behaalt.


2020 - Venture capitalists

BedrijfScore
Newion
Axivate Capital
Vectrix
Peak Capital
Slingshot Ventures
Prime Ventures
Main Capital Partners
Endeit Capital
Finch Capital
henQ
Holland Capital
Walvis Participaties
RTL Ventures

Hier zien we net als vorig jaar alleen maar gemiddelde tot goede prestaties. Finch Capital is nieuw in het overzicht, Slingshot Ventures is na een jaar afwezigheid weer terug met dezelfde 5 sterren als voorheen. Vectrix pakt de 5 sterren van 2018 weer terug, Peak Capital handhaaft zich op die score en Prime Ventures sluit zich nu ook aan met 5 sterren.


Lees meer informatie over Emerce100 en de onderzoeksverantwoording. De Emerce100 is in print en in download versie verkrijgbaar. Het magazine is te verkrijgen bij een abonnement of als losse editie te koop. Je kunt hem hier bestellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond