Deel dit artikel
-

Emerce 100: de beste 100 bedrijven in e-business

Het imago-onderzoek van Emerce, dat sinds 2005 gepubliceerd wordt, toont dit jaar flink wat verschuivingen. Met 21 categorieën geeft Emerce ook dit jaar weer een overzicht van de top-100 beste bedrijven in e-business.

Bij onderdelen waar het mogelijk is, zijn ‘diepere‘ lijsten gepubliceerd om een beter beeld te kunnen geven van de beste bedrijven binnen hun categorie. De top-5 van de verschillende categorieën vormen gezamenlijk ‘de beste 100 bedrijven in e-business’.

De Top 100 – 2010

Affiliate & Leads             

1. TradeDoubler
2. M4N
3. Daisycon
4. OMG/Netdirect
5. Tradetracker

Bureaus – Full service

1. Colours
2. Info.nl
3. Eperium
4. Rhinofly
5. ISM eCompany

Bureaus – Online campagnebureau

1. .Bone
2. Qi Ideas
3. Woedend!
4. Icemedia
5. Boondoggle

Bureaus – Specialist

1. ValsPlat

CMS     

1. Microsoft Sharepoint
2. IBM Lotus Web Content Management
3. Hippo Webworks
4. Open IMS
5. GX

Contentleveranciers     

1. ANP
2. Reuters
3. Bloomberg
4. Endemol
5. Associated Press (AP)

E-mailmarketing    

1. Blinker
2. RapidSugar
3. Pondres Direct Mail
4. OMG Mailmedia
5. Cendris

Exploitanten     

1. eBay/Marktplaats
2. VNU Media
3. Reed Business Information
4. Hyves
5. Sanoma Digital

ICT dienstverlening            

1. HP
2. 3com
3. Cisco Systems
4. Logica
5. Info Support

Internetsecurity   

1. Kaspersky
2. McAfee
3. Symantec
4. RSA Security
5. CleanPort

Internetsoftware            

1. Apache
2. Sun Microsystems
3. Altova
4. Exact Software
5. Citrix Systems

ISP & Hosting   

1. XS4ALL
2. InterNLnet
3. Level (3) Communications
4. Vosko
5. TransIP

Marketing & business  consultancy        

1. KPMG
2. Someone
3. Boston Consulting Group
4. McKinsey
5. Paul Postma Marketing Consultancy

Mediabureau   

1. De Media Maatschap
2. BrandConnection
3. Zigt
4. Starcom
5. Universal Media

Mobile marketing          

1. Service2Media
2. IceMobile
3. MobyPicture
4. Mobillion

Online payment              

1. Paypal
2. iDeal
3. Ogone
4. Buckaroo
5. PaySquare

Opleiding & Training    

1. Schouten & Nelissen
2. Lectric Opleidingen
3. GITP
4. Competence Factory
5. TiasNimbas Business School

Search marketing           

1. Google
2. Traffic Builders
3. SearchResult
4. Netsociety
5. Traffic4u

Web analytics     

1. Google Analytics
2. Omniture
3. Nedstat
4. Yahoo Web Analytics
5. Netprofiler

Streaming & casting      

1. Cinevideo Group
2. Dutchview
3. Technicolor Nederland
4. Zoom.in
5. IdtV

Telecom             

1. Skype
2. Nokia
3. Vodafone
4. Simyo
5. Huawei

Emerce heeft onderzoeksbureau Motivaction in de arm genomen voor de ondersteuning bij het uitvoeren van het kwantitatieve imago-onderzoek voor de Emerce 100. De redactie van Emerce stelde de vragenlijst op. Motivaction heeft de data verzameld en verwerkte de resultaten.

De verdere totstandkoming van Emerce 100 wordt hier uit de doeken gedaan.

Elk jaar geeft de groep Bureaus in de Emerce 100 de meeste aanleiding tot vragen en kritiek. Het is de grootste groep bedrijven in het onderzoek en tevens de meest diverse. Je kunt geen appels met peren vergelijken, is de meest gehoorde opmerking. Om tot een beter beeld te komen hebben we het onderzoek binnen deze groep dit jaar anders aangepakt waarbij hier uitleg wordt gegeven over de aanpak.

De uitslag van het onderzoek van vorig jaar en van 2008 is hier terug te vinden.

Felicitaties en andere opmerkingen schieten over Twitter heen en weer onder hash tag #emerce100.

Deel dit bericht

21 Reacties

Marcel van Kanten

Waar is de categorie Fullservice internetbureau's gebleven?

Frans Appels

In de papieren versie van Emerce is SPSS terecht niet opgenomen in de categorie sitestatistics (levert hier namelijk geen tool voor). En daar staat http://www.Netprofiler.nl als eerste bureau op de 5e plaats bij de sitestatitics. Wellcht even aanpassen? In de volkmond is overigens de term webanalytics gebruikelijker dan sitestatistics.

henk

@Marcel van Kanten  goed kijken! het is de tweede categorie!

Stef Max

@Frans Appels Ik heb de redactie net gemaild! we zoeken het even uit en passen het aan.

Eelco

PayPal verslaat iDeal! Bedankt aan alle Webwinkels in Nederland die met PayPal werken, en ons dit prachtige resultaat hebben geschonken! In 2011 zetten we de groei door, en gaan we graag samen met jullie ook van m-commerce een succes maken!En natuurlijk ook Gefeliciteerd aan ons fantastische PayPal-team in Amsterdam! Hier doen we het voor!

Bart Verwaai

@Eelco Met alle respect, maar ik denk dat de mensjes die hier in Nederland Paypal vertalen het toch vooral voor de centjes doen. Beetje oprechtheid zou wel een verademing zijn.

Eelco

@Bart: Ik nodig je van harte uit om eens bij ons langs te komen om kennis te nemen van wat ons team daadwerkelijk doet. Moet je natuurlijk wel even je echte naam achterlaten 😉

Remy Bergsma

Leuk dat we voor het tweede achtereenvolgende jaar op een staan in de categorie e-mail marketing, zeker nu de markt drukker is geworden. Felicitaties aan alle andere bedrijven die in hun categorie ook op plaats een zijn geeindigd.

Eric

@Eelco, ik ben al lid van PayPal toen het nog van ING was, mar ook ik snap niet hoe ze iDeal kunnen verslaan. Misschien omdat er via Credit Card ook betaalt kan worden? Persoonlijk, voor onze website, is PayPal in geen enkel opzich concurrerent met iDeal. iDeal mist opties, maar is iig goedkoop (in verhouding met PayPal)

Derek

Ik mis wel de co-creatie / crowdsourcing platforms, zoals daar zijn Redesignme, Battle of Concepts, Veeel en Edge Amsterdam. Deze zijn in 2010 sterk gegroeid als industrie en gaan steeds meer aan invloed winnen. Maar in ieder geval gefeliciteerd aan de winnaars/genomineerden.

Astrid

Bijzonder dat Mettrixlab niet in de lijst staat, maar Valsplat wel. Geeft me te denken.

Eelco

@Eric, heb zelf ook geen inzicht waarom dit jaar zoveel Emerce-lezers voor PayPal hebben gestemd. Begrijpt wat je zegt dat iDEAL een stuk relevanter & goedkoper is voor webwinkeliers die zich puur op de Nederlandse markt richten; PayPal is vaak de meest relevante betaalmethode voor webshops die ook internationale kopers willen bedienen. (de internationale markt is een enorme kans die veel Nederlandse webshops nog moeten benutten) Andere factoren waardoor PayPal mogelijk ook aan populariteit wint: PayPal heeft kopersbescherming (en zorgt dus voor een stuk vertrouwen bij kopers, wat weer leidt tot extra aankopen in je webshop), en we zijn erg actief met innovatie (sneller betalen met "1 click payment", mobiel betalen, abonnementsbetalingen, etc..).

Gijs Vroom - Emerce

@Astrid Metrixlab is een onderzoeksbureau, en Valsplat een specialistisch webbureau rond usability. De bedrijven zitten daarom niet in dezelfde categorie.

Joris Leker - valsplat

@Gijs, Metrixlab mag dan een onderzoeksbureau zijn, en wij (valsplat) een gespecialiseerd webbureau, we komen elkaar wel degelijk regelmatig tegen in offertetrajecten.  Wat meer disclosure vanuit Emerce van de volledige scores in alle categori?n zou dus geen kwaad kunnen. In de papieren Emerce vind ik alleen de scores van de webbureaus, en niet van de andere categori?n. Op internet uberhaubt geen scores, alleen ranglijstjes. Komt dat nog?

Gijs Vroom - Emerce

@Joris Voor de bureau's, waar Valsplat onder valt, zijn de resultaten dus bekend.  Metrixlab zit niet in het onderzoek in 2010 omdat de rubriek onderzoeksbureaus dit jaar niet is meegenomen. Voorheen was dit wel het geval, maar door 'ruimtegebrek', en dus het moeten maken van keuzes, zijn deze dit jaar geschrapt. We zouden meer en volledige scores bekend kunnen maken in de andere categorieen, we kijken er momenteel naar.  

Joris Leker - valsplat

@Gijs dank voor je reactie. Zou fijn zijn als jullie gewoon alle scores netjes publiceren. En dan ook online ipv alleen op papier. Toch iets toegankelijker. Alvast bedankt!

Koos Koets

@Gijs, ik vind deze categorie ook veel te breed en onduidelijk, sowieso is het aantal categorie?n wel erg omvangrijk, en veelal ook vaag. Mijn suggestie voor een nieuwe indeling: Bureaus – Full service:-houden zo, echter kritisch kijken of een bureau zich echt op fullservice richt, Emperium word nu onder Full Service geschaard, echter ze geven op eigen website aan zich te richten op E-Commerce. Affiliate & Leads,Bureaus – Specialist, E-mailmarketing, Search marketing, Web analytics.-Samenvoegen in nieuwe categorie, weet niet echt goede naam, iets als add-on diensten internet? Contentleveranciers-Te weinig specifiek voor Internet, ik zeg schrappen. Exploitanten-Twijfelgeval, misschien heroverwegen. Bureaus – Online campagnebureau-Kan blijven, wel kritisch kijken of dit bureau's zijn die zich voor het meerendeel richten op campagnes CMS,Internetsoftware-Samenvoegen, echter nominatie productie specifiek, niet op basis van bedrijfsnaam, dus bijvoorbeeld: Apache Webserver, Microsoft Exchange, etc ISP & Hosting Streaming & casting -Samenvoegen, naar Hostingservices Mobile marketing-Verbreden naar mobile services Mediabureau-Een beetje vaag begrip, wat doet een mediabureau? Is dat een bureau wat content produceert, of juist advies geeft?  Internetsecurity-Weet niet of deze categorie levensvatbaar is, misschien samenvoegen met ICT Dienstverlening. ICT dienstverlening-Duidelijke keuze tussen hardwareleveranciers en dienstverleners maken. Marketing & business consultancy-Kan blijven, maar zou dan graag zien dat dit bedrijven zijn die zich min of meer richten op het Online gebied, en niet business consultancy in het algmeen. Online payment-Duidelijk kan blijven Opleiding & Training -Duidelijk kan blijven Telecom-Schrappen, en vervangen door Online diensten, daar zou skype dus wel in kunnen vallen, maar bijvoorbeeld ook een Yunoo. 

Gijs Vroom - Emerce

@Koos Koets Dank voor je uitvoerige reactie, dit is constructief! Paar opmerkingen daar waar je suggesties doet: "Affiliate & Leads,Bureaus – Specialist, E-mailmarketing, Search marketing, Web analytics.-Samenvoegen in nieuwe categorie, weet niet echt goede naam, iets als add-on diensten internet?" > Affiliate networks toch echt wat anders dan analytics bureau of software. Evenals email en search – niet te vergelijken. "Contentleveranciers-Te weinig specifiek voor Internet, ik zeg schrappen." > Hier vragen we ons al een tijdje af of deze rubriek idd niet overbodig is.. Goed punt. "Exploitanten-Twijfelgeval, misschien heroverwegen." > Deze moet er echt in. Ik vind ook dat Google hier volgend jaar moet staan ipv bij Search. "CMS,Internetsoftware-Samenvoegen, echter nominatie productie specifiek, niet op basis van bedrijfsnaam, dus bijvoorbeeld: Apache Webserver, Microsoft Exchange, etc" > Als we CMS echt helemaal goed krijgen is het waardevol voor alle lezers dat ze van elkaar weten wat het beste beoordeeld wordt. Dat moet denk ik niet gemixed met andere software. Overige internetsoftware moeten we wel een duidelijkere keuze maken, nu te breed. "ISP & Hosting Streaming & casting -Samenvoegen, naar Hostingservices" > Goede naam. Alleen willen we online video niet overslaan. "Mobile marketing-Verbreden naar mobile services" > Hmm. begrijp wat je bedoelt en dat het breder geformuleerd kan worden. Maar dit lijkt een technische dienst via mobile aan te duiden.. "Mediabureau-Een beetje vaag begrip, wat doet een mediabureau? Is dat een bureau wat content produceert, of juist advies geeft? " Mediabureau koopt in (bij de exploitant). Doet dit op basis van uren (advies) of commissie/% van de inkoop. "Internetsecurity-Weet niet of deze categorie levensvatbaar is, misschien samenvoegen met ICT Dienstverlening." > Lijkt idd een betere keuze. "ICT dienstverlening-Duidelijke keuze tussen hardwareleveranciers en dienstverleners maken." Eens, vraag is of we dan nog hardware apart moeten doen, b.v. datacenter & netwerk. Maar met cloub ontwikkeling zal dit wellicht steeds minder relevant worden? "Marketing & business consultancy-Kan blijven, maar zou dan graag zien dat dit bedrijven zijn die zich min of meer richten op het Online gebied, en niet business consultancy in het algmeen." > Dat is wel wat we vragen. Maar vergis je niet, de 'grote traditionele jongens' hebben steeds vaker een e-practice of nemen het internet-kanaal serieus in businessmodel vraagstukken. BCG, McKinsey, PWC, Deloitte, ze zijn er volop mee bezig. "Telecom-Schrappen, en vervangen door Online diensten, daar zou skype dus wel in kunnen vallen, maar bijvoorbeeld ook een Yunoo." > Dat is denk ik voldoende voor een compleet nieuwe lijst met allerlei categorieen. Zijn ook geen leveranciers meer, maar ondernemingen die in alle categorieen hierboven diensten afnemen. Misschien moet dat de Emerce 500 worden..

Koos Koets

Dan je voor je feedbak Gijs, misschien leuk idee om eens met wat andere mensen uit de branch te brainstormen over ideeen hoe we deze verkiezing wat meer vorm kunnen geven, sorry voor mijn anonimiteit, maar omdat ik voor een grote speler actief ben blijf ik liever anoniem voor grote publiek. Mijn buurman/buurvrouw aan het bureau kent je echter heel goed 🙂

Henk-Jan van Essen

Wij van webpresentator.nl komen zelfs niet in het lijstje van "streaming & casting" voor, maar wellicht geeft 2011 nieuwe mogelijkheden.Wel leuk trouwens om aan de reacties te zien hoe graag iedereen in dit soort lijstjes wil worden genoemd. Ben vooral benieuwd of dat zo'n vermelding dan ook daadwerkelijk bijdraagt aan extra business. Is dat wel eens gemeten, of valt dat te vatten in de categorie 'olifanten doen het nu eenmaal graag met olifanten'?

Piet Hein Zijtveld

@henkjan Someone debuteert dit jaar. Dus met steekproef n=1 kan ik je over een paar maanden onze ervaringen vertellen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond