Deel dit artikel
-

Emerce B2B Digital: ‘Zakelijke koper heeft dezelfde wensen als consument’

Ventilatorshop is inmiddels de grootste aanbieder van ventilatie-artikelen van Nederland. Dankzij de bouwcrisis in 2012 breidde het bedrijf uit naar consumenten, vooral doehetzelvers. Dat vertelt eigenaar Jeroen Hendriksen op Emerce B2B Digital, waarvan de presentaties vanaf vandaag bekeken kunnen worden.

Ventilatorshop begon als een installatiebedrijf voor ventilatiesystemen. Daar kwam een groothandel bij om te kunnen profiteren van inkoopvoordelen.

De bouw werd in 2012 van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de crisis. De productie daalde met ruim 8 procent, de omzet nam met 7 procent af. “Omdat we meer tijd hadden, zijn we een webshop voor consumenten begonnen,” zegt Hendriksen.

Ventilatieshop.com is gestart op het MijnWebwinkel platform. De groei leidde tot een volgende stap: de overstap naar een webshop in eigen beheer.

“Al gauw merkten we dat zakelijke klanten ook online gingen bestellen, deels door onze dienstverlening, zoals snel en nog dezelfde dag leveren.”

In 2015 haalde het bedrijf al zijn doelstelling van 1 miljoen euro omzet. Het magazijn telt nu 5000 vierkante meter, en er werken 30 mensen.

Het succes staat niet op zichzelf. Binnen de meeste B2B-branches is te zien dat het aandeel van online toeneemt. De grootste groei zit bij de bouwnijverheid, waarbinnen 60 procent van de bestellers minimaal één online koopopdracht heeft gedaan (tegenover 44 procent in 2019). Hiermee is de bouwnijverheid de zakelijke dienstverlening gepasseerd als de branche met het hoogste percentage online kopers.

Logistiek speelt een bepalende rol in de groei van B2B e-commerce. 61 procent van de zakelijke online bestellers vergelijkt aanbieders op aspecten als leversnelheid, de locatie waarop geleverd kan worden en verzendkosten.

“Het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat de zakelijke klant dezelfde wensen heeft en voordelen wil als de consument.”

Niet minder dan 16 bedrijven en experts in B2B, waaronder sprekers van Shippeo, Schiphol, Bouwmaat en Orderchamp, zijn vertegenwoordigd op Emerce B2b Digital. De presentaties zijn vanaf vandaag na registratie gratis te bekijken.

Foto Pixabay

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond