Deel dit artikel
-

Emerce E-Commerce Platforms: wanneer ga je headless?

Headless e-commerce is een online platform waarbij de backend en frontend niet direct geïntegreerd zijn. Vaak werkt dat met API’s waardoor je de gewenste informatie aan een eigen voorkant kunt tonen. “Als je nog nooit van headless hebt gehoord, kun je het beter links laten liggen,” zegt Martijn Wijsmuller, Commercial Director van Ask Phill, in de videocollectie E-Commerce Platforms.

Wijsmuller adviseert het gebruik van Shopify voor bedrijven die voornamelijk op marketing gericht zijn en geen eigen technisch team hebben. “Als je met Salesforce werkt, heb je al gauw een team nodig om het in de lucht te houden, bijvoorbeeld om updates toe te passen.”

Maar er zijn situaties waarin monolistisch bouwen (alles in een platform) tegen grenzen aanloopt. “Ze hebben het inmiddels veranderd, maar Shopify had ooit niet de mogelijkheid om webwinkels in meerdere talen op te zetten. Dan moest je feitelijk verschillende webwinkels naast elkaar laten draaien. Wij hebben toen een apart CMS opgezet, waardoor je toch met een platform kon draaien.”

Nadeel is dan wel weer dat zo’n traject meer tijd in beslag neemt, afhankelijk van de complexiteit en de feedback. Daarnaast zijn de kosten hoger, omdat licenties moeten worden afgesloten voor meerdere backend systemen.

Ask Phill was een van de eerste digitale bureaus die in Europa met Shopify zijn gaan werken. “Het is echt een internationale standaard geworden. En voor ons was het gemak om een webwinkel te maken, de belangrijkste reden om ermee aan de slag te gaan. Je kunt een sjabloon kiezen en content toevoegen. Mijn moeder zou met Shopify in twee dagen een eigen webwinkel kunnen inrichten.”

Twee belangrijke klanten die een beroep deden op Wijsmuller en zijn team zijn Boretti en kledingmerk Filling Pieces. Bij die laatste werd uiteindelijk toch voor een standaard Shopify oplossing gekozen. “Shopify heeft een inhaalslag gemaakt waardoor veel zaken die we voorheen met headless konden realiseren nu ook in Shopify zelf kunnen. Wij zijn daar blij mee omdat de integratie hierdoor veel makkelijker is geworden.”

Wijsmuller ziet nu wel een groot aantal startups opkomen die zich toeleggen op Headless CMS toepassingen, “maar ze hebben nog niet het partnernetwerk zoals Shopify dat heeft.”

Ook Homefashion Group en Incentro zijn samen een headless traject ingegaan voor de herlancering van de site van Leen Bakker. Het alles in een systeem bleef achter qua conversie en performance. “Door het proces op te knippen in stappen, konden we heel rustig naar het resultaat werken,” zegt Tom Wielhouwer van Incentro, die samen met Ilse Zwakke wordt geinterviewd. “Een Big Bang is altijd mogelijk, maar vergt veel van je organisatie.”

De presentaties Het e-commerce platform van de toekomst en Headless gaan of niet: een reality check kun je na registratie gratis bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond