Deel dit artikel
-

EDAY 2022: kan AI een hit genereren?

Zou AI een net zo grote hit kunnen genereren als artiesten dat kunnen? Tijdens het AI songfestival van de VPRO in samenwerking met 3FM en de NPO innovatie streden in 2020, het jaar waarin er geen Eurovisie Songfestival plaatsvond, vijfentwintig teams met hun algoritmes om wie het beste songfestival nummer kon maken.

Voor het AI Songfestival, dat tot nu toe drie keer achtereen heeft plaatsgevonden, onderzoeken muzikanten, wetenschappers en programmeurs de creatieve kracht van AI. Bij het creëren wordt AI getraind door te ‘luisteren’ naar grote hoeveelheden bestaand muzikaal materiaal – net zoals een menselijke componist door alles om zich heen geïnspireerd en beïnvloed wordt. Zonder voeding geen creatie.

De eerste editie werd gewonnen door Australie. Voor de editie in 2021 werden er maar liefst 38 nummers ingezonden van over de hele wereld. Nederland eindigde op de tweede plaats te eindigen. In juli sleepte Thailand de eerste prijs binnen.

De bedenker van het alternatieve songfestival Vincent Koops spreekt komende donderdag op Emerce EDAY. Hij is AI-onderzoeker en componist, met een achtergrond in muziektechnologie en compositie (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Kunstmatige Intelligentie (Universiteit Utrecht). Na onderzoek aan de Carnegie Mellon University in de VS voltooide hij zijn PhD in Music Information Retrieval aan de Universiteit Utrecht, waar hij onder andere automatische analyse van harmonie onderzocht. Momenteel werkt hij aan AI Multimedia-projecten bij RTL Nederland en leidt hij het AI-panel van de VPRO AI Song Contest.

Emerce EDAY 2022 vindt donderdag 6 oktober plaats in Amsterdam Noord. Bestel hier je kaarten.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond