Deel dit artikel
-

EDAY 2022: een toekomst met beslissingswetenschappers

In een wereld waarin velen geloven dat toegang tot steeds meer gegevens zal leiden tot steeds betere besluitvorming, kijkt Daniel Hulme komende donderdag op Emerce EDAY 2022 naar de rol die kunstmatige intelligentie daarin kan vervullen. De Brit zal beargumenteren waarom we deze opkomende technologieën moeten omarmen en zal de filosofische en ethische kwesties aan de orde stellen.

Hulme is tegenwoordig chief AI Officer bij reclamereus WPP, CEO bij Satalia, faculteitslid van SingularityU en Entrepreneur-in-residence bij University College London.

Volgens Hulme is een van de grootste uitdagingen in de informatica het analyseren van de enorme hoeveelheid gegevens die worden gegenereerd en uitzoeken wat het betekent. Daartoe zullen gegevens moeten worden gekoppeld aan context – een vaak complex en tijdrovend proces.

Gelukkig kan machine learning hierbij helpen. Gegevensverwerking en -analyse zonder dit hulpmiddel is tegenwoordig ondenkbaar geworden. Door patronen te identificeren in datasets die te groot zijn voor mensen om te begrijpen, laat staan te analyseren, transformeren deze systemen ruwe gegevens in kennis op een ongekende schaal.

Dergelijke prestaties moeten echter niet worden verward met echte kunstmatige intelligentie. Hulme denkt dat echte kunstmatige intelligentie ‘doelgericht adaptief gedrag’ zal vertonen. Met andere woorden, intelligente systemen van de toekomst zullen in staat zijn om hun eigen processen telkens te optimaliseren voor een strategisch doel. Totdat dit volgende niveau van verfijning is bereikt, verwacht Hulme dat de komende jaren een nieuwe categorie beoefenaars zal opstaan, ‘beslissingswetenschappers’ die gespecialiseerd zijn in het analyseren van de patronen die door machine learning worden geïdentificeerd en op basis daarvan besluiten kunnen nemen.

In 2018 gaf Hulme hierover al eens een presentatie die hieronder is terug te kijken.

Emerce EDAY 2022 vindt donderdag 6 oktober plaats in Amsterdam Noord. Bestel hier je kaarten.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond