Deel dit artikel
-

eDay: overleeft de bitcoin de Silk Road-klap?

De koers van de bitcoin is sinds het oprollen van de illegale markt voor drugs Silk Road vorige week weer opgekrabbeld nadat het een forse klap had opgelopen. Silk Road was immers de plek waar de handel in drugs, wapens en criminele diensten louter kon worden betaald met bitcoins. Jon Matonis, voorzitter van de Bitcoin Foundation, zal donderdag op Emerce eDay ingaan op dit incident.

De FBI heeft vorige week niet alleen Silk Road opgerold, maar ook 3,6 miljoen dollar aan bitcoins in beslag genomen. De koers van de bitcoin kreeg vorige week woensdag dan ook een forse tik. Die daalde in enkele uren van 140 naar 95 dollar.

Maar volgens Matonis valt de schade wel mee. ‘Dit is een drugsverhaal, geen bitcoinverhaal’, vertelde hij een dezer dagen aan The Guardian. Matonis is wel benieuwd wat de Amerikanen gaan doen met de bitcoins. ‘Gaan ze die verkopen via een officiële marktplaats, en zijn we in staat om die verkoop te volgen?’

Maar Matonis kan moeilijk ontkennen dat de slechte reputatie de opmars van de botcoin nekt. De bitcoinhype bleef de laatste tijd al in de criminele sfeer hangen en niet alleen vanwege Silk Road. Symantec maakte onlangs vijfhonderdduizend pc’s onschadelijk die met het bitcoinbotnet ZeroAccess besmet waren geraakt. Door eigen bitcoins te minen – een proces dat steeds meer ingewikkelde rekenkracht vergt – wilden criminelen anoniem klikfraude bekostigen.

Matonis blijft echter een fervent voorstander van wat hij noemt een nonpolitieke valuta. De bitcoin is zijns inzien een reactie op drie afzonderlijke historische ontwikkelingen uit de moderne economie: een gecentraliseerd en verstikkend monetair gezag, een dominant en gecorrumpeerd banksysteem, en de vernietiging van de financiële privacy. Vrije keuze van valuta is de vrije meningsuiting in de economie, aldus Matonis. ‘Net als zij die tegen het delen van bestanden waren en tegen de BitTorrent-technologie het bij het verkeerde eind hadden, zo hebben ook de instellingen die de ongebreidelde groei van bitcoin willen tegengaan, het mis.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond