Deel dit artikel
-

Emerce eDay: de zelfsturende toekomst

De geloofwaardigheid van de auto-industrie heeft flinke klappen gekregen na het incident met Volkswagen over de uitstoot van zijn dieselauto’s. Het zal Nils Wollny, hoofd digitale activiteiten van Volkswagen dochter Audi AG, zeker hebben bezighouden. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen: we gaan een toekomst tegemoet van zelfsturende auto’s. Daarover vertelt Wollny op 8 oktober op Emerce eDay.

Apple maakt haast met de zelfrijdende auto, zo werd deze week bekend. Het Amerikaanse bedrijf wil al binnen drie jaar zo’n auto op de weg hebben nu de race om de zelfsturende vierwieler in alle hevigheid is losgebarsten. Want naast Apple en Google zijn nagenoeg alle autofabrikanten bezig met zelfsturende voertuigen. Audi heeft er ook al een onder de noemer A7, weliswaar met de nodige beperkingen, maar toch: er is in de VS 50.000 mijl afgelegd met deze technologie. Schadevrij.

Voertuigen die met elkaar communiceren en gelijktijdig optrekken of afremmen kunnen zorgen voor een vlottere doorstroming van het verkeer. Maar het zou ook een gunstige invloed kunnen hebben op de verkeersveiligheid. En als auto’s zich als treinen gaan gedragen, kunnen we onze aandacht men andere zaken gaan bezighouden.

Capgemini liet onlangs onderzoeken of consumenten zo’n auto zouden ambiëren en het antwoord zal menigeen verbazen: bijna de helft van ruim 7500 ondervraagden zou hun huidige auto voor een dergelijk exemplaar inruilen.

Er zijn nu al auto’s met zelfrijdende functies te koop. Zoals automatisch inparkeren. Het aanbod van auto’s met verder ontwikkelde automatische functies zal alleen maar toenemen in de toekomst. Tussen zelf autorijden en volledig automatisch rijden zitten dus verschillende vormen.

Testen met hoog-geautomatiseerde voertuigen is nu wettelijk mogelijk op de openbare weg in Nederland. Nederland wordt daarmee een proeftuin voor zelfrijdende voertuigen.

In de testfase is trouwens het huidige aansprakelijkheidsrecht van toepassing. De bestuurder is verantwoordelijk als het weggedrag is terug te voeren op zijn handelingen. Maar als het systeem niet goed werkt, is de producent verantwoordelijk.

Emerce eDay wordt 8 oktober gehouden in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Tickets zijn hier verkrijgbaar

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond