Deel dit artikel
-

Emerce Fashion: ‘Retail gaat naar 50/50 online/offline’

Nieuw onderzoek van GfK laat zien dat de Nederlandse consument fundamenteel anders is gaan winkelen sinds het coronavirus. Men is meer online gaan kopen, een lijn die zich voortzet naar 50/50 digitaal en fysiek.

Dat is een van de boodschappen van Danny van den Burg, Retail-lead bij marktonderzoeker GfK. “Voor corona was het aandeel online 36 procent. Dat steeg noodgedwongen tot 95 procent in januari 2021”, vanwege een lockdown. “In maart 2022 lag dat peil op 47 procent.”

In de huidige maanden dat er geen enkele coronabeperking meer is, blijkt de Nederlandse consument toch nog steeds enthousiast online te shoppen. In februari en maart respectievelijk 45 en 47 procent.

Deze cijfers gelden specifiek voor de mode-industrie, maar de geschetste ontwikkeling is veel breder. Van den Burg: “In veel branches gaat het naar een 50/50 verdeling. Dat is een belangrijk inzicht voor de strategie van retailers. De klant zit zowel in je winkel als online. Het is belangrijk dat te beseffen voor om die klant te vangen”, in de acquisitiefase.

“Oriëntatie vindt in hogere mate plaats dan de aankoop. Het is dus belangrijk te weten waar je doelgroep zich bevindt.”

Van den Burg is een van de sprekers in de videocollectie Emerce Fashion. Vandaag verschijnen negen video’s met interviews in die reeks. De sprekers schetsen elk vanuit hun professionele perspectief de recentste marktontwikkelingen en inzichten. De video’s zijn gratis te bekijken na registratie.

De GfK-specialist gaat in het interview met Renske de Bruine ook in op de thema’s duurzaamheid, tweedehands kleding kopen (doet <10%), retouren en verpakkingen. Natuurlijk voorizen van degelijke cijfers op basis van panelonderzoek met 80.000 respondenten in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond