Deel dit artikel
-

Emerce Financials: de internationale aspiraties van Blanco Fintech

Blanco Fintech wil financiering ophalen voor verdere internationalisering. Het bedrijf is al wel actief in een zestal landen, maar het grootste deel van het bedrijf werkt nog vanuit Nederland, vertelt co-CEO Bernadette Wijnings op Emerce Financials.

Blanco is een platform dat vermogensbeheerders oplossingen biedt voor het onboarden, het beheer van klantgegevens en asset management. Klanten zijn de wat kleinere zelfstandige vermogensbeheerders of familiefondsen, waaronder Franx (dochter ABN AMRO), Index Capital en Top Capital.

Een recent initiatief is Knox, de coöperatie van vermogensbeheerders, die eerder dit jaar vergunning heeft ontvangen van de Autoriteit Financiële Markten om brokerage activiteiten te verrichten en te fungeren als bewaarinstelling. Daardoor kan Knox het vermogen van cliënten van vermogensbeheerders bewaren onder AFM-toezicht.

Bankonafhankelijk opereren in combinatie met het gebruik van innovatieve technologie van Blanco maakt de propositie van Knox uniek voor vermogensbeheerders, zegt Wijnings.

De dienstverlening van de huidige depotbanken aan zelfstandige vermogensbeheerders behoort niet tot de kernactiviteiten van de bank. Depotbanken hebben als kernactiviteit vermogensbeheer en zijn dus concurrent. Daardoor rekenen banken aan onafhankelijke vermogensbeheerders hogere kosten, staat innovatie niet bovenaan de agenda en is er geen garantie op de continuïteit van deze activiteiten.

De kosten voor toezicht zijn voor vermogensbeheerders de afgelopen jaren ook nog flink opgelopen, waardoor de marges voortdurend onder druk staan. Door samenwerking in Knox kunnen zij efficiënter en goedkoper werken.

Het SaaS-platform is daarnaast gericht op het digitaal stroomlijnen en verwijderen van frictie in het vermogensbeheerproces. Vermogensbeheerders moeten voldoen aan zeer omvangrijke wetgeving. Dat kan tijdrovend en kostbaar zijn. Het platform van Blanco automatiseert deze processen waardoor deelnemers compliant kunnen zijn en zich kunnen richten op hun klanten. Wijnings noemt onder meer het screenen van klanten op verdachte activiteiten.

De markt voor zelfstandige vermogensbeheerders is goed voor tenminste 10 procent van de totale markt in Nederland (naar schatting 350 miljard euro), en het markaandeel groeit, ook in het buitenland. “We hebben voorlopig alleen Europa op het oog,” zegt Wijnings.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond