Deel dit artikel
-

Emerce Financials: ‘Duizenden applicaties voor PSD2’

De mogelijkheden van de financiële standaard PSD2 zijn nog niet echt geland bij consumenten. Dat zegt Bart den Hollander van Invers op Emerce Financials. “We zitten nog in de fase van oriëntatie, maar wij houden op termijn rekening met duizenden toepassingen.”

Een bekende toepassing zijn digitale huishoudboekjes, die consumenten of bedrijven inzicht gegeven in hun financiële huishouding.

Den Hollander: “Mijn generatie spaarde nog voor de aanschaf van producten, maar tegenwoordig nemen we steeds vaker abonnementen af, straks zelfs voor de wasmachine. Als je die abonnementen gaat stapelen worden je uitgaven minder inzichtelijk.”

In 2019 kreeg Invers als één van de eersten in Nederland een zogeheten PSD2 AISP vergunning van De Nederlandsche Bank. Hierdoor kan Invers – overigens alleen na expliciete toestemming van de rekeninghouder – automatisch rekeninginformatie van consumenten en bedrijven bij de banken ophalen en analyseren.

Het bedrijf zet deze ruwe banktransacties om in bruikbare informatie met onder meer NAW gegevens, GPS-locaties en inkomsten- en uitgavencategorieën.

Het voordeel, legt Den Hollander uit, is dat niet allerlei partijen zelf een vergunning hoeven aan te vragen om de gegevens te analyseren, maar gebruik kunnen maken van analyses. Zelf ontwikkelt het bedrijf geen applicaties.

Den Hollander constateert dat vooral allerlei leasebedrijven graag inzicht willen in gegevens van de consument om de kredietwaardigheid van klanten in te schatten. “Dan wordt het ook makkelijker voor de consumenten om die ene auto te huren.”

De presentatie PSD2: de kansen, de spelregels en de valkuilen is na registratie gratis te bekijken. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond