Deel dit artikel
-

Emerce Fulfillment: Pakketbezorging kan nog duurzamer

Het valt wel mee met al die bestelbusjes die door de straten rijden om pakketjes te bezorgen. Zegt Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. “Ze zijn wel zichtbaar, maar het is nog geen 1 procent van het stadsverkeer’.

Vanaf vandaag presenteert Emerce een collectie video’s met als thema fulfillment en logistiek.

De bezorging kan volgens de bedrijfseconoom een stuk milieuvriendelijker en efficiënter. We kunnen de uitstoot van CO2 in de logistiek met een factor zes terugbrengen door minder grote voertuigen in te zetten. We moeten meer doen met stadshubs, waarbij vrachtfietsen bestellingen kunnen verzorgen.

We kunnen ook heel goed uit de voeten met kleinere voertuigen. Walther Ploos van Amstel: “We moeten minder lucht verplaatsen. We hebben enorme bestelauto’s voor het vervoer van heel veel lucht. Het komt nog steeds voor dat kleine producten in grote dozen worden vervoerd.” Tegenwoordig kun je ook verpakkingen op maat laten maken, zodat je anderhalve vrachtfiets overhoudt.

Er moet met gemeenten meer worden gepraat over stadslogistiek met afhaalpunten en kluizen. Daarnaast kun je denken aan leveringen die je binnen de stadsring houdt. “Neem de slager die dicht is als ik uit werk kom. Het zou mooi zijn als je de bestelling aan de deur laat komen.” Het Amsterdamse Local Heroes ontsluit de marktkooplieden en lokale winkels voor de lokale consument.

Slim bezorgen betekent slim data verzamelen. Er is veel te leren van Picnic, de websuper die voor de bezorging de aflevertijd goed in beeld heeft gebracht. Slim gebruik van data zorgt ervoor dat je makkelijk tot vijftien bestellingen per bezorgauto kunt halen. Walther Ploos van Amstel: “Picnic leert van zijn afleveringtijden, want de een woont hoog in een flat, en de andere aan de straat.” Ook is te voorspellen waar en wanneer mensen niet thuis zijn. In de Pijp is 65 procent overdag zelden thuis, maar in Surhuisterveen is 98 procent bij eerste levering thuis. Je kunt een of twee voertuigen halen als je rekent zoals Picnic doet.

Andere presentaties gaan over het uitbesteden van fulfillment met Jeroen Dekkers (Active Ants) en snelle groeiers in e-commerce met PostNL en ON THAT ASS. Registreren kan hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond